1400 francia érintett

Párizsi vérengzés: terrorista franciák az iraki és szíriai harcokban

Eddig mintegy 1400 francia állampolgár vagy Franciaországban élő ember utazott el Szíriába és Irakba vagy mutatott érdeklődést arra, hogy részt vegyen az ottani iszlamista harcokban.

2015.01.12 14:04MTI

Közülük hetvenen vesztették életüket a terroristák oldalán - közölte hétfőn Manuel Valls francia miniszterelnök a BFM hírtelevízióban.

Ezek a számok újabb növekedést mutatnak a kormány által néhány héttel ezelőtt közzétett adatokhoz képest, amelyek szerint 1200 ember érintett és hatvanan vesztették életüket a két országban.

A hatóságok december közepén úgy becsülték, hogy 1200 francia állampolgár vagy franciaországi lakos áll kapcsolatban dzsihadista hálózatokkal, közülük 390-en vannak jelenleg az övezetben, és 231-en éppen úton vannak Irakba vagy Szíriába. Akkor a kormány úgy vélte, hogy 234-en már eljöttek Szíriából, és közülük 185-en visszatértek Franciaországba.

"Ez azt jelenti, hogy rövid idő alatt jelentős a növekedés: amikor belügyminiszter voltam (2012 közepén) harminc esetről tudtunk, most 1400-ról" - hangsúlyozta Valls.

A miniszterelnök elmondta, hogy a Charlie Hebdo elleni merényletet elkövető testvérpár, Chérif és Said Kouachi is azok közé tartozik, akik azért utaztak el (Jemenbe), hogy "a halálra és a terrorra" képezzék ki őket.

És ezt hagyták maguk után

A harmadik dzsihadista, Amedy Coulibaly viszont soha nem járt külföldi kiképzésen, "soha nem volt rajta a titkosszolgálatok radarján" - mondta a kormányfő.

A Le Monde című napilap hétfő délutáni számában azt írta, hogy az idősebb Kouachit testvért 2011 és 2014 júniusa között szoros megfigyelés alatt tartotta a francia titkosszolgálat, miután az Egyesült Államok tájékoztatta Franciaországot arról, hogy Said 2011 nyarán három hétig Ománban járt, és valószínűleg átlépte a jemeni határt is. Öccsét, Chérifet 2011 november és 2013 vége között folyamatosan lehallgatták a hatóságok.

A megfigyeléseket azt követően szüntették meg alig hét hónappal ezelőtt, hogy semmilyen gyanús jelet nem mutattak a testvérek.

A Szíriába vagy Irakba jelentkező franciaországi dzsihadisták száma 2014-ben egyébként megduplázódott. A hatóságok hónapok óta arra hívták fel a figyelmet, hogy tartani lehet, attól, hogy a hazatérők terrortámadásokat akarnak elkövetni Európában. A francia hatóságok egy év alatt 13 dzsihádra toborzó hálózatot számoltak fel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.