Párizsi vérengzés

Német lap: újabb terrortámadások várhatóak, a párizsi csak a nyitány volt

A párizsi vérengzés után újabb iszlamista terrortámadások történhetnek Európában - figyelmeztetnek nyugati hírszerző szolgálatok egy vasárnapi német lap beszámolója szerint.

2015.01.11 14:54MTI

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) információi szerint az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet egy európai támadássorozat nyitányaként tartja számon a párizsi mészárlást - írta a Bild am Sonntag.

A lap felidézte egy tavaly októberi jelentését, amely szerint az NSA feltörte az IÁ vezető köreinek kommunikációját védő titkosítást, és a rögzített beszélgetésekből kiderült, hogy az iszlamisták négyfős egységeket állítottak fel, amelyeknek az a feladatuk, hogy a menekültek közé férkőzve Szíriából eljussanak Törökországba, majd onnan hamis útlevéllel továbbutazzanak Nyugat-Európába, és ott merényleteket kövessenek el.

Az NSA röviddel a Charlie Hebdo című szatirikus lap elleni merényletet és a túszejtéseket követően újabb üzeneteket fogott el, amelyek szerint Párizs után más európai fővárosok következnek - írta a Bild am Sonntag, hozzátéve, hogy az NSA által rögzített beszélgetésekben elhangzik Róma neve.

A brit titkosszolgálatok arra figyelmeztették európai partnereiket, hogy az al-Kaida is merényleteket tervezhet. A nemzetközi terrorista szervezet valószínűleg robbantásos merényletekre készül repülőgépeken, erre utal, hogy nemrég részletes útmutatást közölt az interneten arról, hogy miként kell olyan robbanószerkezeteket készíteni, amelyeket nem szűrnek ki a repülőtéri biztonsági berendezések - áll a beszámolóban.

Ugyancsak a Bild am Sonntag jelentette, hogy szombaton Németországban őrizetbe vették az IÁ egy feltételezett tagját. A 24 éves férfit a hatóságok szerint 2013 októberében Szíriába utazott és csatlakozott az IÁ-hoz. A szervezet egyik legfontosabb németországi toborzó központjaként számon tartott Észak-Rajna-Vesztfália tartománybeli Dinslakenből származó fiatalember 2014 novemberében tért vissza Németorzságba, és azért vették őrizetbe, mert a német hírszerzést lehetséges merényletekre vonatkozó értesülésekről tájékoztatták az amerikai partnerszolgálatok. Ugyanakkor konkrét tervekről vagy előkészületekről nincs szó az ügyben - közölte a lappal a szövetségi legfőbb ügyészség.

Thomas de Maiziere belügyminiszter éberségre szólította fel a lakosságot. A radikalizálódás, a szélsőséges iszlamisták közé sodródás folyamatában az érintettek személyisége és életmódja átalakul, és ennek számos jele van, ezért nagyon fontos, hogy a családok, szomszédok, sporttársak, vagy éppen mecsetek közösségének tagjai figyeljenek egymásra. Ugyanakkor nem szabad rögtön terrorizmussal gyanúsítani mindenkit, aki felhúzott kapucnival mászkál sötétedés után - mondta a miniszter a Bild am Sonntagnak.

Félni nem szabad, de ébernek kell lenni, mert a hatóságok a radikális iszlamista színtéren 260 embert tartanak számon lehetséges veszélyforrásként, ami minden eddiginél több - mondta Thomas de Maiziere.

Fotó: archív

A német nemzetbiztonsági szolgálatok legutóbbi, tavaly év végi adatai szerint nagyjából 550-en utaztak Németországból a Közel-Keletre, hogy harcoljanak az IÁ oldalán. Közülük nagyjából 60-an meghaltak, 180-an pedig hazatértek. Közülük sokan csalódottak, kiábrándultak, de olyanok is vannak, akik komoly harci tapasztalattal és fanatizmusukban megerősödve érkeztek vissza Németországba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.