Terror Párizsban

Charlie Hebdo a mészárlás előtt - videó!

Így dolgozott a Charlie Hebdo, mielőtt szerdán, csuklyás fegyveresek kivégezték a szerkesztőséget.

2015.01.09 23:13ma.hu
Fotó: screenshot

Nem a tizenkét halálos áldozatot követelő szerdai merénylet volt az első támadás a baloldali, erőteljesen vallásellenes Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap ellen; munkatársait az elmúlt években többször érték halálos fenyegetések, irodája és honlapja ellen több támadást is elkövettek.

2006-ban egy dániai újságban karikatúrák jelentek meg Mohamed prófétáról, ami óriási felháborodást keltett a muzulmán világban A Charlie Hebdo is leközölte ezeket a rajzokat, s ezért gyújtóbombát dobtak az irodájára. Ekkor született meg egy különkiadás ötlete a szerkesztőségében. A megjelentetett 64 oldalas képregény Mohamed próféta életéről szólt. Stephane Charbonnier főszerkesztő maga illusztrálta a képregényt, címlapján a prófétával, amint egy tevét vezet a sivatagban.

2011 novemberében újabb hasonló támadás érte a lap irodáját, valamint hackerek indítottak akciót a honlapja ellen, feltehetően válaszul arra, hogy a magazin "Charia Hebdo" néven különkiadást jelentetett meg, s Mohamed prófétát a szám "társ-főszerkesztőjeként" jelölte meg.

2012. szeptember 19-én a szatirikus hetilap ismételten Mohamed prófétát ábrázoló rajzokat közölt. Aznap újabb hackertámadás érte a magazin honlapját. A karikatúrák olajat öntöttek a tűzre, mivel nem sokkal korábban Mohamed prófétát és az iszlámot gyalázó amerikai amatőr film jelent meg, amely világszerte feldühítette az iszlám híveit. A karikatúrák miatti tiltakozásoktól tartva 2012. szeptember 21-én, a péntek déli muzulmán ima idején húsz országban ideiglenesen zárva tartottak a francia diplomáciai képviseletek és iskolák.

"Ha figyelembe vesszük a körülményeket, a világhelyzet soha nem kedvez a radikális iszlám és általában a vallásokkal való viccelődéshez. Ha figyelembe vesszük a körülményeket, akkor soha nem lehet semmiről beszélni, a szatirikus sajtónak pedig vége" - nyilatkozott akkor a Charlie Hebdo igazgatója.

A Mohamed élete című mű megjelenéséről akkoriban hírt adott az al-Dzsazíra arab hírtelevízió is. Az Iszlám Konferencia Szervezete (OIC) ezt követően felszólította az iszlám országokat, hogy ne engedjenek a képregény útján elkövetett "provokációnak".

Ekmeleddin Ihsanoglu, az OIC török főtitkára a szervezet székhelyén, a szaúd-arábiai Dzsiddában kiadott közleményében arra kérte a világ muzulmánjait, hogy "reagáljanak visszafogottan erre a lázításra". Egyidejűleg bírálta a francia szatirikus lap kiadványát, jóllehet azt személyesen még nem vette a kezébe. Ihsanoglu felszólította a francia hatóságokat, hogy tegyenek jogi lépéseket a hetilap szerkesztőségével szemben. Utóbbi azonban nem látott semmi sértőt a publikációban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.