Terror Franciaországban

Párizsi vérengzés: a demokrácia erősebb a terrornál?

Joachim Gauck német államfő szerint a terrortámadás a franciák és az európaiak szabadsága, és a nyílt társadalom ellen irányult.

2015.01.09 16:24MTI

A szabadság elleni támadás volt a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap szerkesztőségben történt vérengzés, a szabadság híveit azonban nem lehet legyűrni, mert a demokrácia erősebb a terrornál - jelentette ki a német államfő pénteken Berlinben.

Joachim Gauck rendkívüli nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a terrortámadás a franciák és az európaiak szabadsága, és a nyílt társadalom ellen irányult.

A támadás "megrendített minket, de nem rendítette meg a meggyőződésünket, és nem fogjuk korlátozni a szabadságunkat, hanem élünk vele és megvédjük" - tette hozzá a német szövetségi elnök, kiemelve, hogy a demokrácia "életerejét" a szólás és a sajtó szabadsága adja.

A gyűlölet nem osztja meg a demokrácia híveit, "közösségünk nagy és erős, és nem engedi meg, hogy felaprózzák és meggyengítsék szélsőségesek, akármilyen irányultságúak is" - szögezte le Joachim Gauck.

A demokratáknak nem a származás vagy a vallás számít, hanem az alkotmány, a jogállamiság és az emberiesség iránti közös elkötelezettség. "Nem vagyunk védtelenek és tehetetlenek, elkötelezett polgárainkkal, intézményeinkkel és törvényeinkkel szembeszállunk a fanatizmussal és az erőszakkal" - mondta a német államfő.

Hozzátette, hogy a németek szolidaritást vállalnak a Charlie Hedbo munkatársaival és az áldozatok hozzátartozóival. Most "mindannyian Charlie vagyunk" - zárta beszédét Joachim Gauck, utalva a szolidaritást kifejező francia "Je suis Charlie" (Charlie vagyok) jelszóra.

Pénteken vezető német keresztény, zsidó és muzulmán társadalmi szervezetek képviselői közösen ítélték el a párizsi mészárlást. Az "Isten nevében nem szabad gyilkolni!" címmel a legnagyobb példányszámú napilapban, a Bildben közölt kiáltványban hangsúlyozzák, hogy "a Biblia, a Tóra és a Korán nem a gyűlölet, hanem a szeretet könyve".

A vérengzés "támadás a gondolat és a hit szabadsága és közös értékeink, a tolerancia és a felebaráti szeretet ellen" - tették hozzá.

"Nem engedjük, hogy a fanatizmus, a terror és az erőszak lerombolja közös értékeinket" - emelték ki a kiáltványban, amelyet többek között Alois Glück, a német katolikusok központi tanácsának (ZdK) elnöke, Charlotte Knobloch, a müncheni és felső-bajorországi izraelita kultuszközösség (IKG) elnöke és Aiman Mazyek, a németországi muzulmánok központi tanácsának (ZMD) elnöke írt alá.

Felszólították a vallási közösségek tagjait, hogy pénteken a mecsetekben, szombaton a zsinagógákban, vasárnap a keresztény templomokban imádkozzanak a párizsi mészárlás áldozataiért, a vallások és emberek közti megértésért, a békéért és a szabadságért.

A szociáldemokrata párt (SPD) elnöke, Sigmar Gabriel alkancellár, gazdasági miniszter egy tömegdemonstráció megszervezésére kérte fel a parlamenti (Bundestag) pártokat és a Bundestagból 2013-ban kiesett liberális FDP-t.

A Spiegel Online hírportál pénteki beszámolója szerint Gabriel levélben fordult a pártelnökökhöz, kifejtve, hogy a politikai erőknek felhívást kellene intézniük a vallási közösségekhez, szakszervezetekhez, gazdasági érdekképviseletekhez és civil szervezetekhez arról, hogy a párizsi terrortámadás miatt demonstrálni kell az összetartást és a kiállást a szabadság és a békés együttélés mellett.

Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a konzervatív CSU elnöke pénteken közölte, hogy a CDU/CSU pártszövetség hétfőn válaszol a koalíciós partner felvetésére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.