Emberi jogi aktivista

Mohamed próféta megsértése miatt ítéltek halálra egy újságírót Mauritániában

Mohamed Cheikh Ould Mkhaitirt egy évvel ezelőtt tartóztatták le. A saría alapján ítélték el.

2014.12.27 19:00ma.hu

A Reuters csütörtökön jelentette, hogy Mauritániában "a próféta megsértése miatt" halálra ítéltek egy 28 éves újságírót. Mohamed Cheikh Ould Mkhaitirt egy évvel ezelőtt tartóztatták le, mert egyik cikkében Mohamed prófétáról és a faji szempontból rendkívül megosztott nyugat-afrikai országban uralkodó kasztrendszerről írt. A beszámolók szerint az újságírót az iszlám jogrendszer, a saría alapján ítélték el. Mauritániában legutóbb 1987-ben vezették be a halálbüntetést.

Az országban egy másik, nagy visszhangot kiváltott bírósági tárgyalás is zajlik. Biram Ould Abeiday, korábbi elnökjelöltet és emberi jogi aktivistát hat társával együtt azzal vádolják, hogy „egy, a kormányzat által el nem ismert szervezet” vezetőjeként „erőszakra, a közrend megzavarására és a hatóságokkal szembeni ellenállásra” buzdította a polgártársait.

A közismert emberi jogi aktivistát, aki évek óta küzd a rabszolgatartás felszámolásáért az országban, a múlt hónapban tartóztatták le. Szabadon bocsátásáért európai és amerikai aktivisták is szót emeltek. Ha bűnösnek találják, akár ötéves börtönbüntetést is kaphat.

Mauritánia a világon utolsóként, csak 1981-ben törölte el a rabszolgaságot, ami ennek ellenére mind a mai napig komoly társadalmi és emberi jogi problémát jelent az országban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.