Egyiptomban

Elégtétel több száz áldozatért? 529 (!) embert ítéltek halálra

Az eset a fővárostól 250 kilométerrel délre, Minja tartományban történt, miután augusztus 14-én a biztonsági erők - éleslőszer használatával - feloszlatták a Mohamed Murszi elnök megbuktatása ellen tüntetők két táborát Kairóban.

2014.03.24 11:15MTI
Forrás: MTI

Halálra ítélte az iszlamista Muzulmán Testvériség 529 tagját egy egyiptomi büntetőbíróság hétfőn, amiért tavaly augusztusban lerohantak egy rendőrőrsöt, és a támadásban az őrs helyettes parancsnoka életét vesztette - jelentette a Nil TV állami tévécsatorna.

Az eset a fővárostól 250 kilométerrel délre, Minja tartományban történt, miután augusztus 14-én a biztonsági erők - egyebek mellett éleslőszer használatával - feloszlatták az iszlamista Mohamed Murszi elnök megbuktatása ellen tüntetők két táborát Kairóban. A karhatalom akciójában több százan életüket vesztették.

A hétfői ítélet a hadsereg támogatta átmeneti kormány által időközben terrorcsoportnak nyilvánított Muzulmán Testvériség elleni átfogó hadjárat fokozását jelzi.

Bírósági források szerint a tárgyaláson az elítéltek közül csak 153-an voltak jelen. Ahmed as-Saríf védőügyvéd úgy nyilatkozott, hogy a nem jogerős határozat ellen fellebbezésnek helye van. A bírói testület 17 vádlottat felmentett.

Az észak-afrikai országban évtizedek óta nem volt a hétfőihez hasonló méretű tárgyalás, amelyet példátlan iramban, két nap alatt bonyolítottak le. Ezt a védőügyvédek élesen bírálták, mivel két ülés alatt semmi esélyük nem volt arra, hogy védenceik ügyét ismertessék.

Egy kairói emberjogi központ vezetője, Mohamed Zaríe véleménye szerint a drákói határozat veszélye az, hogy "a bosszú eszközévé teszi" az egyiptomi törvénykezést.

Egy további, hasonló méretű tárgyalást nyitnak meg kedden Minjában, ahol közel hétszáz embert fognak a hétfőiekhez hasonló vádakkal bíróság elé állítani. Ezúttal a Muzulmán Testvériség olyan neves személyiségei is a vádlottak padján ülnek majd, mint a szervezet vezetője, Mohamed Badíe, aki ellen több másik ügyben is per folyik.

Amióta a jelenlegi kormány tavaly júliusban magához ragadta az arab világ legnépesebb országának vezetését, gyakoriak a biztonsági erők és az iszlamista Mohamed Murszi exelnököt támogatók közötti összecsapások, amelyekben eddig mintegy 1400 ember vesztette életét. A hatóságok az ellenzékiek - többségükben iszlamisták - ezreit vetették rács mögé, egyebek mellett a Muzulmán Testvériség vezetőinek többségét, akik közül sokan halálbüntetést is kaphatnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.