Pakisztán

Istenkáromlásért ítéltek halálra egy keresztény férfit

Maszihot nem merték elvinni a bíróságra, attól tartva, hogy útközben támadás éri.

2014.03.28 10:59MTI
Forrás: MTI

Halálra ítélt egy pakisztáni bíróság csütörtökön egy keresztény férfit istenkáromlásért - az ügy tavaly lázongásokat és pusztítást váltott ki a kelet-pakisztáni Lahorban.

A vádlott, Szaván Maszih ügyvédje, Naím Sákir pénteken elmondta, hogy a bíró a börtönben lezajlott tárgyaláson hirdette ki az ítéletet, mert Maszihot nem merték elvinni a bíróságra, attól tartva, hogy útközben támadás éri. Az ügyvéd közölte, hogy fellebbeznek az ítélet ellen.

Bár Pakisztánban még senkit nem végeztek ki az istenkáromlásra vonatkozó törvény alapján, a blaszfémián felháborodott tömegek sok esetben a maguk kezébe veszik a törvénykezést, és megölik a vétkesnek tartottakat. Vádemelés után a vádat igen nehéz visszavonni, mert a bírók nem akarnak elnézőnek tűnni az istenkáromlással gyanúsítottakkal szemben.

Mindez olyan légkört teremt, hogy a megfélemlített bírók inkább a börtönökben folytatják le a tárgyalásokat, és a vádlottak tanúit is igyekeznek távol tartani azoktól. Sok emberjogi aktivista szerint a blaszfémiatörvénnyel - amely lehetővé teszi életfogytiglani börtön vagy halálos ítélet kiszabását - gyakran visszaélnek személyes előnyszerzés vagy bosszú céljával.

Az incidens, amely Maszih elítéléséhez vezetett, tavaly március 7-én történt, amikor egy muzulmán fiatalember feljelentette őt Mohamed prófétát becsmérlő kijelentésekért. A rendőrség őrizetbe vette Maszihot, ám másnap csőcselék verődött össze abban a negyedben, ahol ő és más keresztények is laktak. A tömeg feldúlt és felgyújtott számos otthont, sok helyen összetörte a berendezést. Még a pusztítás előtti éjjel keresztény családok százai menekültek el a negyedből, de azóta sokan visszatértek, és házaik is újjáépültek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.