Zijád Abu Ein beteg volt

Izraeli katonákkal összetűzve vesztette életét a palesztin miniszter

Az összecsapás szerda délben Ciszjordániában az Izraelt a palesztin területektől elválasztó fal mellett történt, ahol egy katona fegyverével szemtanúk szerint mellkason ütötte a minisztert. Zijád Abu Ein beteg volt, és betegsége szerepet játszhatott halálában, ami kórházba szállítása után következett be.

2014.12.10 15:02MTI

Életét vesztette Zijád Abu Ein, a ciszjordániai zsidó telepek ügyével megbízott palesztin tárca nélküli miniszter izraeli katonákkal kitört összetűzést követően - jelentette palesztin forrásokra hivatkozva az izraeli közszolgálati rádió szerdán.

Az összecsapás szerda délben Ciszjordániában az Izraelt a palesztin területektől elválasztó fal mellett történt, ahol egy katona fegyverével szemtanúk szerint mellkason ütötte a minisztert.

Zijád Abu Ein beteg volt, és betegsége szerepet játszhatott halálában, ami kórházba szállítása után következett be - írta a ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja. Zijád Abu Ein az előző palesztin kormányban fogolyügyi miniszterhelyettesként dolgozott, a palesztin közélet ismert alakja volt, aki korábban izraeli börtönben is ült.

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke elítélte és barbár tettnek nevezte a történteket, s kijelentette, hogy bíróság elé kell állítani a felelősöket. Abbász elítélte a zsidó telepek ügyével megbízott tárca nélküli miniszter halálát okozó "brutális támadást", e "barbár cselekedetet, amelyet sem elfogadni, sem eltűrni nem lehet".

Az elnök háromnapos nemzeti gyászt hirdetett. Rijád al-Malki palesztin külügyminiszter azt mondta, „Izrael fizetni fog a miniszter megölésének bűnéért”.

Dzsibríl Radzsúb, a Fatah párt egyik vezetője az Izraellel folytatott biztonsági együttműködés azonnali megszakítására szólított fel, ami az al-Kudsz című palesztin újság honlapja szerint már meg is kezdődött. Palesztin beszámolók szerint a szerda délelőtti összecsapások előzményeként Abu Ein Turmuszíja falu lakóival közösen olajfákat ültetett, amikor a palesztinok összecsapásba keveredtek egy szomszédos zsidó telepesfalu lakóival: az utóbbiak lovak ellopásával vádolták a palesztinokat, akik viszont a telepeseknek az ő autóik és olajfáik elleni akcióit sérelmezték.

Kivonult az izraeli hadsereg egy egysége, hogy lecsillapítsa az erőszakossá fajult vitát, és könnygáz bevetésével próbálta oszlatni a tömeget. A miniszter halálában az ütés mellett annak is szerepe lehetett, hogy a feléje dobott könnygázgránát füstjét belélegezte.

A The Times of Israel című angol nyelvű honlap szerint a nyolcvanas évek elején az Egyesült Államok kiadta Izraelnek Abu Eint egy 1979-es terrorakcióval kapcsolatban, amelyben két izraeli tizenéves életét vesztette. Izraelben börtönbe zárták, majd egy 1985-ös fogolycserével kiszabadult.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.