Hogy a palesztinok hazatérhessenek

Kairó két napra megnyitotta a gázai határt

Az egyiptomi hatóságok két napra megnyitották a Gázai-övezettel közös határt annak érdekében, hogy az észak-afrikai országban rekedt palesztinok hazatérhessenek.

2014.11.26 17:26MTI
freedigitalphotos.net/Photokanok

Máher Abu Szabha, a gázai határvédelmi hatóság igazgatója elmondta, hogy az átkelő csak egy irányban, az Egyiptomból Gáza felé tartó emberek előtt nyílt meg.

A rafahi határátkelő az egyetlen olyan kiút az övezetből, amelyet nem Izrael ellenőriz, de az elmúlt év túlnyomó részében ez a kapu is zárva volt a környéken aktív terrorcsoportok, illetve a szélsőségesek által is használt, a határ alatt épült több száz csempészalagút miatt.

A dzsihadisták és a biztonsági erők közötti összecsapásokról majdnem napi szinten jelent az egyiptomi sajtó. Szerdán szélsőségesek agyonlőttek három rendőrt a határtól körülbelül 40 kilométerre fekvő el-Arís város térségében. A gázai határátkelőt egy október 24-ei robbantásos merénylet miatt teljesen lezárták.

A határsáv közelében elkövetett terrortámadásban 31 egyiptomi katona vesztette életét, és több tucat megsebesült. Kairó azóta egy kilométer széles, 14 kilométer hosszú biztonsági zónát hozott létre a határ mentén. Mintegy hatezer palesztin rekedt az egyiptomi oldalon az egy hónapja tartó zárlat következtében, akik közül sokan sebesültként kerültek át még a július 8-án indult, 50 napos izraeli invázió idején.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.