Elrettentés

Izraelben lerombolják a palesztin merénylők otthonait

Az izraeli hatóságok átadták az otthonaik lerombolásáról szóló végzést négy palesztin merénylő családtagjainak, egyebek között azon két férfi hozzátartozóinak, akik kedd reggel három zsidót öltek meg egy jeruzsálemi zsinagógában.

2014.11.20 18:29MTI

A keddi merénylet elkövetőinek rokonain kívül az izraeli szélsőjobboldali aktivistát, Jehuda Glicket megtámadó férfi családját, valamint egy negyedik palesztin merénylő rokonait is értesítették házuk lerombolásáról. A hatóságok mindegyik esetben két napon belül hajtják végre az épületek felrobbantását.

Korábban az izraeli hatóságok szintén végzést adtak ki az augusztus eleji jeruzsálemi munkagépes támadó otthonának felszámolásáról, ezt azonban - fellebbezés miatt - az ügy további tárgyalásáig felfüggesztette az izraeli Legfelsőbb Bíróság.

Néhány napja ki kellett költözniük otthonukból azon merénylő családtagjainak is, aki november elején szándékosan halálra gázolt egy villamosmegállóban két embert. A támadó lakását a hatóságok már szerdán felrobbantották.

Az izraeli biztonsági erők idén újították fel azt a korábban bevett gyakorlatot, miszerint lerombolják a merénylők lakásait. Ezzel az a hatóságok célja, hogy elrettentsék a palesztinokat a terrorakcióktól.

Ugyanakkor vitatott a lépés hatékonysága: 2005-ben az akkori vezérkari főnök és jelenlegi védelmi miniszter, Mósa Jaalon által megbízott katonai bizottság úgy vélte, hogy a házrombolások nem célravezetőek, mert a nyomukban fellépő gyűlölet és ellenségesség felülmúlja az általuk keltett elrettentő hatást - emlékeztetett a Hááre című internetes újság.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.