Aggodalmuknak adtak hangot

EU-külügyminiszterek - Közel-Kelet, ebola, Grúzia

A növekvő közel-keleti feszültség és az erőszak terjedése miatti aggodalmuknak adtak hangot hétfői brüsszeli tanácskozásukon az EU-országok külügyminiszterei.

2014.11.17 19:38MTI

Az erről kiadott közleményben elítélték a terrortámadásokat, és felszólították a feleket, hogy tartózkodjanak minden olyan cselekménytől, ami tovább súlyosbítja a helyzetet, így "az erő vagy megtorlás túlzott alkalmazásától".

Az EU-külügyminiszterek külön kitértek a jeruzsálemi templomhegyi összetűzésekre, és a különböző vallások szent helyeinek tiszteletben tartására szólítottak fel.

A brüsszeli megbeszélés után tartott sajtótájékoztatón Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője cáfolta az izraeli sajtó azon értesülését, hogy az uniós országok Izrael elleni szankciók meghozatalát vették volna fontolóra. Szerinte nincs olyan törekvés az EU részéről, hogy bárkit el akarnának szigetelni, illetve szanciókkal akarnának sújtani.

Az uniós külügyminiszterek nyilatkozatot adtak ki az ebolajárvánnyal kapcsolatban is. Ebben hangsúlyozták a nemzetközi összefogás fontosságát, és külön aggodalmukat hangoztatták amiatt, hogy újabb ebola megbetegedéseket észleltek Maliban.

Grúziával szintén foglalkoztak az EU-külügyminiszteri tanácskozáson. A miniszterek megerősítették elkötelezettségüket a grúz állampolgárok uniós vízumkényszerének eltörlése mellett, amint ennek összes feltétele teljesül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.