EU-külügyminiszterek

Szijjártó: Magyarország támogatja az ukrajnai helyzet miatti vízumtilalmat

Az EU eddig több lépcsőben rendelt el vízumtilalmat, illetve vagyonbefagyasztást a válságban érintett oroszokkal, illetve oroszpárti ukrán szakadárokkal szemben. Szijjártó Péter szerint az ilyen típusú intézkedések segíthetnek...

2014.11.17 15:17MTI

Magyarország támogatja az uniós vízumtilalommal sújtott személyek körének kibővítését, illetve adott esetben újabb vagyonbefagyasztások elrendelését - közölte hétfőn Brüsszelben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, amikor megérkezett az EU-országok külügyminisztereinek tanácskozására.

"A konfliktus nem a gyors megoldás irányába halad" - értékelte Szijjártó Péter az ukrajnai helyzetet, amely a külügyminiszteri eszmecsere legfontosabb témája. A miniszter az aggodalomra okot adó jelenségek közül kiemelte a Kelet-Ukrajnában megtartott "választásokat".

Az EU eddig több lépcsőben rendelt el vízumtilalmat, illetve vagyonbefagyasztást a válságban érintett oroszokkal, illetve oroszpárti ukrán szakadárokkal szemben. Szijjártó Péter szerint az ilyen típusú intézkedések segíthetnek abban, hogy a konfliktust gyorsan és tárgyalásos úton rendezzék. A politikus reményének adott hangot, hogy az uniós értekezleten konszenzus jön létre az érintettek körének kibővítéséről.

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője szintén azt mondta az újságíróknak, hogy az ülésen szó lesz a szankciós lehetőségekről. Hozzátette azonban: nem csupán a büntető intézkedésekre kell összpontosítani, hanem átfogó stratégiát kell kialakítani, és meg kell vitatni, miként lehet újraéleszteni a párbeszédet Oroszországgal.

Mindemellett az ukrajnai kormányzatnak a szükséges reformokat is sikerre kell vinnie - tette hozzá.

Frank-Walter Steinmeier, a német diplomácia irányítója, megerősítve azt, hogy szó van a korlátozások által érintett személyek, illetve jogi személyek körének kibővítéséről, hangsúlyozta: az Oroszország elleni, egyes gazdasági szektorokra irányuló, célzott szankciórendszer szigorítása nincs tervbe véve. Steinmeier kedden Kijevbe, majd Moszkvába utazik.

A hétfői brüsszeli külügyminiszteri tanácskozás megkezdése előtt Federica Mogherini és Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter aláírta annak az uniós tanácsadó missziónak a jogállásáról szóló megállapodást, amely az ukrán biztonsági intézményrendszer nem katonai elemeinek szükséges reformját hivatott elősegíteni.

A megbízatás egyelőre két évre szól. Az elmúlt hónapokban előkészített, hivatalosan december elsején induló misszió vezetője a magyar Mizsei Kálmán, aki újságíróknak elmondta, hogy valamivel több mint ötven fővel kezdik meg a munkát, de a létszámot később tovább akarják növelni. A misszió tevékenységének első 12 hónapjára 13,1 millió euró áll rendelkezésre.

A mostani EU-külügyminiszteri értekezleten elnököl először a hivatalt Catherine Ashtontól átvevő Federica Mogherini. Az ukrajnai problémakör áttekintése mellett napirenden szerepel még a közel-keleti konfliktus, Bosznia-Hercegovina helyzete, valamint az ebolajárvány elleni küzdelem is.

Szijjártó Péter, amellett, hogy részt vesz a tanácskozáson, a tervek szerint külön megbeszélést folytat a brit és a görög külügyminiszterrel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.