A cégvezetők négyötöde bizakodik

Erősödött a vállalati bizalom a közép- és délkelet-európai régióban

A cégvezetők négyötöde úgy látja, stabilizálódik vagy javul országuk gazdasági helyzete.

2014.11.17 19:13MTI
freedigitalphotos.net/anankkml

Az EY közép- és délkelet-európai régiós Tőkebizalmi Barométerében 193 vállalati döntéshozót kérdeztek meg 10 országban.

A megkérdezett vállalatvezetők 44 százaléka a felvásárlásokkal és összeolvadásokkal kapcsolatos tranzakciók további bővülésére számít az elkövetkező 12 hónapban. A cégek 37 százaléka tervez akvizíciót, több mint ötven százalékkal többen, mint egy évvel korábban.

A javuló gazdasági kilátások a foglalkoztatásra is hatással vannak: a megkérdezettek közel 50 százaléka létszámbővülést tervez, és csupán 11 százalékuk fontolgat leépítést.

Dezse Margaret, az EY Tranzakciós Tanácsadási Szolgáltatások Üzletágának vezető partnere a közleményben arra hívta fel a figyelmet, hogy az idei évet a nagyobb üzletkötések jellemezték, azonban a következő 12 hónapban várhatóan a közepes méretű ügyletek fogják meghatározni a vállalati összeolvadások és felvásárlások (M&A) piacát.

A régiós kutatás válaszadói kiemelt figyelmet fordítanak a kutatás-fejlesztési tevékenységük megerősítésére, a vállalatok ötödénél a tranzakciók új technológiákhoz való hozzáférésre vagy szellemi jogok megszerzésére irányulnak - mutat rá az EY.

Megjegyzik azt is: a megkérdezett cégvezetők ugyan nem számítanak a gazdaság vagy a pénzügyi rendszer váratlan megroppanására, azonban a geopolitikai kockázatokat komoly veszélynek tartják.

Az EY egyike a világ vezető könyvvizsgáló, adó-, tranzakciós és üzleti tanácsadást nyújtó vállalatainak. A Tőkebizalmi Barométert évente kétszer hozzák nyilvánosságra, a felmérést először 2009-ben készítette el az Ernst & Young.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.