Provokáció?

A "független Koszovóról" beszélt az albán miniszterelnök

A "független Koszovóról" beszélt Edi Rama albán miniszterelnök hétfői belgrádi sajtótájékoztatóján, amelyet Aleksandar Vucic szerb miniszterelnökkel közösen tartott. Vucic provokációnak nevezte albán kollégája megfogalmazását.

2014.11.10 16:32MTI
freedigitalphotos.net/adamr

Rama ugyanakkor azt javasolta Szerbiának, hogy "fogadja el a realitásokat" Koszovóval kapcsolatban, azaz Szerbia egykori déli tartományának 2008-ban kikiáltott függetlenségét. Koszovó kérdése már lezárt ügy, Koszovó független - fogalmazott Rama.

Hozzátette: "Minél hamarabb elismerik (ezt), annál hamarabb tudunk továbblépni." Emlékeztetett arra is, hogy Pristina önállóságát már számos ország elismerte.

A sajtótájékoztatón Vucic többször is aláhúzta: nem számított arra, hogy Rama Koszovóról fog beszélni, "nem ebben egyeztek meg". Hozzátetette: nem engedi meg az ilyen fajta provokációt Belgrádban. "Szerbiát senki nem alázhatja meg" - fogalmazott a szerb miniszterelnök. Kiemelte a szerb kormánynak azt az álláspontját, miszerint "Koszovó Szerbia része", ez az alkotmányban is benne van, és nem érti, mi köze lenne Albániának vagy az albán miniszterelnöknek ahhoz a területhez.

A viharos sajtótájékoztatót megelőzően főleg gazdasági témákról tárgyalt a két kormányfő. A közös sajtótájékoztatón elhangzott: a gazdasági reformokat nem lehet végigvinni komoly regionális politikai együttműködés nélkül.

A szerb miniszterelnök akkor még "új kezdetnek" nevezte a két ország kapcsolatában albán kollégája látogatását. Kiemelte továbbá, hogy mindkét ország érdekelt a kölcsönös befektetésekben, és arra számít, hogy számos szerb befektetőt érdekel majd Albánia, s nem csak az energiaszektor területén.

Hozzátette: megállapodtak abban is, hogy a jelenleg 100 millió eurós árucsere-forgalmat jelentősen növelik a jövőben. Szó volt a Belgrád-Podgorica-Tirana-vasútvonal kiépítéséről is, amelyre közösen pályáznak az Európai Uniónál, mert úgy esetleg könnyebben kapják meg az ehhez szükséges támogatást - magyarázta Vucic.

A szerb kormányfő a sajtótájékoztató végén úgy fogalmazott, hogy a provokáció ellenére is folytatja a tárgyalásokat Ramával. Legutóbb 68 évvel ezelőtt járt hivatalosan Belgrádban albán miniszterelnök. Enver Hodzsa 1946-ban Josip Broz Tito jugoszláv elnökkel szintén a gazdasági együttműködésről és az árucsere növeléséről beszélt.

Hodzsa 1947-es moszkvai látogatása után azonban megváltozott a két ország viszonya. A jugoszlávellenes hangulat a gazdaság területén volt a legkézzelfoghatóbb, a korábbi szerződéseket ugyan nem függesztették fel teljesen, de nem is törekedtek azok betartására.

Miután Jugoszláviát 1948-ban kizárták a Kommunista és Munkáspártok Tájékoztató Irodájából, Belgrád nyíltan ellenséges viszonyt alakított ki a szovjet tömbbel és az azzal szimpatizáló Albániával is.

Enver Hodzsa 1985-ös haláláig izolacionista politikát folytatott, nem nyitott a szomszédos Jugoszlávia felé sem, a két ország viszonyát pedig a későbbiekben Szerbia többségükben albánok lakta déli tartományában, Koszovóban kialakult albán-szerb ellentétek, majd Koszovó függetlenségétnek kikiáltása terhelte.

Ez a téma a hétfői sajtótájékoztató tanúsága szerint továbbra is érzékenyen érinti a szerb és az albán közvéleményt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.