Különben lemond a részvételről

A lengyel harcihelikopter-tender módosítását kéri a Black Hawkok gyártója

A lengyel hadsereg helikopter-tenderének módosítását kérte az amerikai Sikorsky Aircraft Corporation cég, ellenkező esetre kilátásba helyezve, hogy lemond a 8 milliárd zloty (585 milliárd forint) értékű közbeszerzési pályázatban való részvételről.

2014.10.29 19:10MTI

A Dziennik Gazeta Prawna című lengyel gazdasági napilap úgy értesült, hogy a Black Hawk helikoptereket is gyártó Sikorsky Aircraft Corporation elnöke, Mick Maurer levelet intézett ez ügyben Bronislaw Komorowski lengyel elnökhöz és Tomasz Siemoniak nemzetvédelmi miniszterhez.

A májusban meghirdetett pályázatra bejelentkezett konzorcium elnöke a levélben azt közölte, cége "addig nem küldi be pályázati ajánlatát, amíg a közbeszerzési feltételeket meg nem változtatják". Az amerikai lépés miatt - írja a lap - megkérdőjeleződhet a lengyel hadsereg modernizációs programjának fontos részét képező helikoptervásárlás.

A Sikorskyn kívül még a francia Airbus Helicopters, valamint az olasz kézben lévő, lengyelországi székhelyű AugustaWestland PZL Swidnik indul a pályázaton. Mick Maurer szerint azonban a feltételeket eleve úgy határozták meg, hogy azokat a három induló cég közül csak az egyik képes teljesíteni. A lap a lengyel nemzetvédelmi minisztérium álláspontját idézi, amelyben a tárca kizártnak nevezte a pályázat felfüggesztését.

A lengyel rádió hírügynöksége (IAR) ez ügyben Siemoniak tanácsadóját, Boguslaw Pacek tábornokot is megszólaltatta, aki szerint a feltételek megváltoztatása jogtalan lenne a közbeszerzési eljárásnak ebben a szakaszában.

A Dziennik Gazeta Prawna úgy értékeli, politikai játszma lehet az ügy hátterében, mivel közismert, hogy a lengyel "védelmi tortát úgy osztották fel a nagyhatalmak", hogy az Egyesült Államok a rakétapajzs elemeit, Franciaország a helikoptereket, Németország pedig a tengeralattjárókat szállítja majd Lengyelországnak.

A lap szerint a kelet-lengyelországi Mielecben fegyvergyárat üzemeltető, de Törökországban is érdekelt Sikorsky Aircraft Corporation fenyegetése, hogy lemond a pályázati részvételről, a helyi dolgozók tiltakozását is kiválthatja, akik a gyár megszüntetésétől tarthatnak.

A cég ezzel közvetve nyomást gyakorolhat a pályázati feltételek neki kedvező megváltoztatására. A pályázati határidő november 28. A lengyel nemzetvédelmi tárca mindennel együtt 11,5 milliárd zlotyt (840 milliárd forint) szán 70 többfunkciós harci helikopter beszerzésére.

A lengyel hadsereg 2013 és 2022 között megvalósítandó modernizációs programja összesen 90 milliárd zlotys (6,6 billió forint) költségvetéssel számol.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.