Sikorsky

A legmodernebb Black Hawkokat kínálják Magyarországnak

"Ha ezeket a gépeket veszik meg, ugyanolyan helikoptereket fognak használni, amelyek az amerikai hadseregnél is használatban lesznek az elkövetkező évtizedekben".

2014.04.09 15:57MTI
Forrás: youtube.com

A Sikorsky Aircraft a legkorszerűbb, sokoldalú Black Hawk helikoptereket kínálja Magyarországnak, és megtiszteltetésnek érezné, ha a magyar kormány ilyen gépeket vásárolna - mondta Stanley J. Prusinski, az amerikai repülőgépgyártó cég kelet-európai képviselője szerdán.

"Ha ezeket a gépeket veszik meg, ugyanolyan helikoptereket fognak használni, amelyek az amerikai hadseregnél is használatban lesznek az elkövetkező évtizedekben" - mondta a szakember.

Elmondta, hogy Magyarországnak lehetősége van arra, hogy akár az Egyesült Államokban gyártott UH-60M, akár a Lengyelországban gyártott S-70i jelű Black Hawk helikoptereket vásároljon.

Stanley J. Prusinksi az MTI-nek a Budaörsi Repülőtéren nyilatkozott, ahol két 1986-os - a legújabbnál két generációval korábbi - Black Hawk helikoptert mutattak be újságíróknak a budapesti amerikai nagykövetség szervezésében.

Robert Peaslee, a budapesti amerikai nagykövetség kereskedelmi tanácsosa elmondta, hogy az amerikai Black Hawk harci helikopterek a Várpalota térségében zajló holland vezetésű nemzetközi hadgyakorlat támogatására érkeztek Magyarországra.

Magyarország a közeljövőben új helikopterek vásárlását tervezi, és "nagyon reméljük, hogy Budapest a Sikorsky kiváló terméke mellett fog dönteni" - mondta.

Stanley J. Prusinksi elmondta, hogy a Sikorsky az amerikai hadsereg egyik fontos beszállítója, a Black Hawk helikopterek az amerikai légierő gerincét képezik, az Egyesült Államok hadserege több mint 30 éve használja a helikoptercsalád különböző változatait.

"Ez a helikopter harcokban edződött, Irakban és Afganisztánban ma is használatban vannak. Kiemelkedő a túlélőképessége, ehhez hasonló helikoptert nem talál, az amerikai hadsereg küldetései alapján folyamatosan fejlesztik. A lehető legnagyobb biztonságot nyújtja a szállított katonáknak, és a legbiztonságosabb leszállást biztosítja a legszélsőségesebb körülmények között is" - mondta.

Az árral kapcsolatban úgy fogalmazott, "az értéket kell nézni, és a vásárlók nagyobb értéket kapnak a pénzükért, mint a versenytárs gyártók gépei esetében". Elmondta, hogy a Black Hawkot a legkülönbözőbb fegyverzetekkel lehet felszerelni, és nemcsak támadó műveletekben vethetők be, hanem például felderítési, mentési műveletekre is kiválóan alkalmasak.

Azt is elmondta, Európában az osztrák és a svéd haderő használ Black Hawk helikoptereket, és e két ország szerinte nagyon elégedett. Ezenkívül Lengyelország is tendert hirdetett 70 helikopter vásárlására, nem kizárt, hogy ők is vásárolnak a Sikorsky gépeiből.

Hende Csaba honvédelmi miniszter 2013 végén az MTI-nek adott interjújában azt mondta, hogy a helikopter- és repülőbeszerzések előkészületei folyamatban vannak, de az a kormányzati ciklus még a döntés-előkészítésről szólt. Az InfoRádió Aréna című műsorában 2014 januárjában arról beszélt, hogy egységes bázison, egységes típussal és műszaki kiszolgálással a leghatékonyabb a helikopterek működtetése, ezt készíti elő a kormány. Mint kifejtette, az országnak nemcsak a katonai igényeket, hanem a rendőrség, a terrorelhárítás, a katasztrófavédelem és a mentőszolgálat igényeit is kielégítő egységes nemzeti helikopterképességre van szüksége.

A Sikorsky kelet-európai vezetője arra a kérdésre, milyen esélyeik vannak arra, hogy a magyar kormány tőlük szerezzen be helikoptereket, azt mondta szerdán az MTI-nek, ezt nem tudja, "de már elláttuk részletes információkkal a magyar kormányt az utóbbi kilenc hónapban".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.