Őket sem kíméli az időjárás

Vihar: közlekedési fennakadások, áramszünetek Ausztriában

Helyenként százötven kilométeres óránkénti széllökésekkel vonult át szerdára virradóra Ausztria felett a vihar, és az ország több részén közlekedési fennakadásokat, több ezer háztartásban áramszüneteket okozott.

2014.10.22 17:43MTI

A Semmering csúcsainál a széllökések sebessége elérte az óránkénti 155 kilométerest is. Az innsbrucki reptéren 125, az alsó-ausztriai Sankt Pöltenben és Bécsben több mint száz kilométer/órás széllökéseket mértek. Bécsben kidőlt fák, leszakadt ágak miatt száz esetben riasztották a tűzoltókat.

A bécsi helyi vasút felsővezetéke megrongálódott, ezért egy rövid szakaszon egy sínre terelték a vasútforgalmat szerda kora reggel. Burgenlandban kilenc tűzoltóegység dolgozott az éjszaka, főleg kidőlt fák és elárasztott pincék miatt riasztották őket.

Salzburg tartományban több mint száz esetben hívták a tűzoltókat, 780 ember dolgozott az éjszaka folyamán a károk elhárításán. A tartományban hatszázan maradtak áram nélkül. Pinzgauban a vihar kocsikat rongált meg és két háznak a tetejét szakította le.

Szerda délutántól nagyobb havazásra számítanak a térségben. Vorarlbergben a késő esti órákban tombolt legerősebben a vihar. A tűzoltókat 122 esetben riasztották, leginkább kidőlt fák miatt. A környék néhány útszakaszán, például St. Anton közelében már kötelező a hólánc. Felső-Ausztriában 485 alkalommal hívták a tűzoltókat, csaknem 2300-an dolgoztak egész éjjel a károk helyreállításán.

Éjszaka 20 ezer háztartásban nem volt áram, szerda reggel hatszáz család volt még áram nélkül. Bad Ischlben egy épület leszakított teteje megrongálta a szemközi házat is. Egy ember megsérült, állapotáról nem érkezett pontos jelentés. Karintiában a helyi tűzoltókat száz alkalommal riasztották.

A kidőlt fák autókat rongáltak meg és elszakították a vezetékeket, ezért délelőtt még csaknem háromezer háztartásban nem volt áramszolgáltatás.

Stájerországban kilencszázan dolgoztak egész éjjel, hogy a pincékbe ömlő vizet kiszivattyúzzák, valamint az utakat eltorlaszoló kidőlt fákat és leszakadt ágakat eltávolítsák az utakról. A kora délelőtti órákban 1500 háztartás volt még áram nélkül Stájerországban. Tirolban az éjszaka folyamán 30 ezer háztartásban nem volt áram, kora reggelre ez a szám 250-re csökkent. Néhány út járhatatlanná vált.

Az autópályákon csak hajnalban voltak fennakadások, az A12-es autópályán (Inntalautobahn) a tiroli Wörgl és Wiesing között az útra hulló ágak miatt voltak lezárások, az A2-es autópályán (Südautobahn) a világítás hibásodott meg. A vonatközeledés felsővezeték-szakadások miatt akadozik.

A karintiai Feldkirchen és Glanegg között előreláthatólag csütörtökig, ausztriai Bad Ischl és a stájerországi Bad Mitterndorf között a hét végéig pótlójárat közlekedik majd. Az előrejelzések szerint szombaton már napos lesz az idő Ausztriában, azonban marad a hűvös idő, hajnalban fagypont alatti hőmérséklet, napközben legfeljebb 14 fok várható a hétvégén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.