Tisztségváltás

Új főnöke van a cseh katonai hírszerzésnek

Jan Berount, Martin Stropnicky védelmi miniszter eddigi tanácsadóját nevezte ki a cseh kormány a katonai hírszerzés (VZ) új igazgatójává.

2014.10.21 07:41MTI

Beroun Rostislav Pilcet váltja fel tisztségében. Pilc csak ideiglenesen vezette a katonai hírszerzést azt követően, hogy a korábbi igazgatót, Milan Kovandát tavaly nyáron felfüggesztették hivatalából, mert Jana Nagyovának, Petr Necas korábbi miniszterelnök kabinetfőnökének kérésére állítólag belegyezett Necas feleségének a katonai hírszerzés általi megfigyelésébe. A botrány miatt Necas és kormánya tavaly kénytelen volt távozni hivatalából, és az őszi előre hozott képviselőházi választás eredményeképpen idén januárban új cseh kormány alakult.

"A tavalyi botrány miatt a katonai hírszerzés új főnökének kinevezése nagyon érzékeny dolog volt" - mondta Stropnicky újságíróknak. Szerinte Beroun jó szakember, s mint "külsős", rendbe teheti a szolgálatot.

Az 52 éves Beroun a nyolcvanas évek közepétől a prágai bűnügyi rendőrségen szolgált, 1989 után több külföldi kiképzésen vett részt, majd 2004-ben kinevezték a civil hírszerzés (ÚZSI) igazgatójának helyettesévé. A hírszerzés tartótisztjeként később, 2011-ig a washingtoni cseh nagykövetségen teljesített szolgálatot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.