Több oldalra játszott?

Őrizetbe vették a venezuelai katonai hírszerzés korábbi vezetőjét Arubában

A helyi hatóságok az Egyesült Államok kérésére Aruba szigetén őrizetbe vették a venezuelai katonai hírszerzés korábbi vezetőjét, akit Amerikában drogcsempészettel és kolumbiai marxista felkelők támogatásával gyanúsítanak.

2014.07.24 22:45MTI

Caracasban csütörtökön jelentették be Hugo Carvajal még szerda este történt őrizetbe vételét, egyúttal pedig élesen bírálták és jogszerűtlennek nevezték a lépést. Az őrizetbe vételt az arubai és az amerikai hatóságok is megerősítették.

"A kormány visszautasítja a venezuelai diplomata jogszerűtlen és önkényes őrizetbe vételét. Venezuela minden diplomáciai eljárást megindított annak érdekében, hogy kiküszöbölje a nemzetközi jog ezen súlyos megsértését" - közölte a caracasi külügyminisztérium.

A nyugdíjazott tábornok - aki a néhai venezuelai vezető, Hugo Chávez bizalmasa volt - a dél-amerikai ország kijelölt arubai konzuljaként tartózkodott a Holland Királysághoz tartozó szigeten, ahova diplomáciai útlevéllel utazott be. Ugyanakkor a helyi hatóságok szerint a venezuelai partoktól 27 kilométerre fekvő Aruba nem hagyta jóvá Carvajal kinevezését, így nem illette meg őt a konzuli mentesség.

Az Egyesült Államokban azzal vádolják Carvajalt, hogy védelmet biztosított a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) drogszállítmányainak, illetve fegyverekkel és logisztikai támogatással segítette a marxista gerillaszervezetet.

Az arubai hatóságok közölték, hogy az ügyészség csütörtökön hallgatja ki Carvajalt, pénteken pedig egy bíró fog arról dönteni, hogy jogszerű volt-e a férfi őrizetbe vétele. Hírügynökségi értesülések szerint az Egyesült Államok hamarosan hivatalosan is kérni fogja Carvajal kiadatását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.