Az ellenségem ellensége...

Együttműködik a szíriai és az amerikai hírszerzés az Iszlám Állam elleni harcban?

Bassár el-Aszad szíriai elnök fegyveres erői precíz információkat kaptak az amerikai hírszerzéstől az IÁ szíriai állásainak koordinátáiról.

2014.08.20 03:29MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/Idea go

A Washington és Damaszkusz közti ellenséges viszony nem akadályozza meg a két felet abban, hogy titkosszolgálataik együttműködjenek az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges dzsihadista szervezet elleni harcban - írta kedden az asz-Szafír című libanoni napilap internetes oldalán. Az újság biztonsági forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök fegyveres erői precíz információkat kaptak az amerikai hírszerzéstől az IÁ szíriai állásainak koordinátáiról.

A napilap szerint Damaszkusz ennek alapján indította meg vasárnap légitámadásait a terrorcsoport ellen az iszlamisták szíriai székhelyének számító Rakka tartományban. A légierők csak vasárnap több mint száz célpont ellen intéztek támadást, amellyel átmenetileg sikerült megfékezni az ország területének harmadát uraló IÁ további előrenyomulását.

Aszad csapatai így egyelőre megakadályozták azt is, hogy a régióban a kormányerők utolsó álláspontja, a tabkai repülőtér is a szélsőségesek kezére jusson. Ehhez hasonló együttműködésre nem volt példa a több mint három éve tomboló szíriai polgárháború kirobbanása óta, amelyben Amerika a fegyveres ellenzék mérsékelt szekcióit támogatja Aszaddal szemben. Mindazonáltal valószínűsíthető, hogy az együttműködés nem emelkedik politikai szintre, annak ellenére, hogy a közös ellenség a jelek szerint már így is meglepően közel hozta a két felet.

Az IÁ Irakban is jelentős területeket vont ellenőrzése alá az ország északi és nyugati részén, és szörnyű vérengzést vitt végbe a helyi lakosság körében. A 2011-ben kivonult amerikaiak, ha szigorúan korlátozottan is, de újból aktívak Irakban. Az augusztus 8-a óta tartó amerikai légicsapások a terrorcsoport észak-iraki kötelékei ellen átmenetileg megóvták a kurd autonóm terület székhelyét, Erbil városát az IÁ inváziójától.

Az arab médiában számos eszmefuttatás olvasható arról, mi késztette a szíriai elnököt a rakkai hadműveletekre, amikor eddig viszonylag "kesztyűs kézzel" bánt az IÁ-val, mivel a szervezet saját hatalmi ambíciói érdekében a többi ellenzéki milícia ellen is ádáz harcot visel, amivel végső soron a kormány malmára - is - hajtja a vizet.

Egyes megfigyelők szerint Damaszkusz kihasználja az IÁ által keltett nemzetközi megrökönyödést, és elérkezettnek látja az időt, hogy egyetlen biztos alternatívaként tüntesse fel magát Szíriában. A jordániai al-Gad napilap internetes oldalán kedden megjelent egyik cikk szerint Damaszkusz ezenfelül attól is tartott, hogy Amerika Irak után Szíriában is hadműveletet indít a dzsihadista szervezet ellen, amely megtörné a jeget, és megnyitná az utat a nyugati katonai beavatkozás előtt. Washington egyrészt stratégiai érdekeit védi, másrészt nemzetbiztonsági veszélynek tartja az IÁ terjeszkedését, egyebek mellett a több száz amerikai állampolgár miatt, akik jelenleg az iszlamisták soraiban harcolnak, és később esetleg Amerikában folytatnák terrortevékenységüket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.