Ígéret

Felgyorsítaná a reformokat a francia elnök

Az államfő ezzel a kormányzó Szocialista Párt baloldali szárnyának kívánt üzenni, amely újabb bírálatokat fogalmazott meg a költségvetési megtakarításokkal szemben.

2014.10.20 11:22MTI

Francois Hollande francia államfő jelezte, hogy folytatja és felgyorsítja a gazdasági reformokat.

"A reformok folytatódnak, a mandátumom első hónapjaiban elkezdődtek, és felgyorsított ritmusban fognak folytatódni egészen annak a végéig (2017 májusáig), mert Franciaországnak reformokra van szüksége" - fogalmazott Hollande vasárnap este külföldi nagyvállalatok vezetői előtt az elnöki hivatalban rendezett találkozón.

Az államfő ezzel a kormányzó Szocialista Párt baloldali szárnyának kívánt üzenni, amely újabb bírálatokat fogalmazott meg a költségvetési megtakarításokkal szemben.

"Nem arról van szó, hogy öncélúan reformálunk, hanem azért reformálunk, hogy jólétet, nagyobb gazdasági termelékenységet, több munkahelyet teremtsünk és azért is, hogy több befektetőt és vállalatot tudjunk vonzani" - tette hozzá az elnök a külföldi befektetőknek rendezett konferencián, amelynek Franciaország attraktivitása volt a témája.

A köztársasági elnök ezzel egyik legfőbb baloldali riválisának, Martine Aubrynak, a kormánypárt volt vezetőjének üzent. Lille jelenlegi polgármestere, aki a szocialisták 2011-es elnökválasztási előválasztásán Hollande mögött a második helyre szorult, egy vasárnapi interjúban a kormány gazdaságpolitikáját bírálta, és annak irányváltását, illetve enyhítését sürgette. Ezt Manuel Valls miniszterelnök azonnal visszautasította és jelezte, hogy a kabinet "nem állhat meg félúton", a "vállalatoknak egyértelműségre és átláthatóságra van szükségük".

A külföldi cégek előtt Hollande egyébként a munkaerőpiac rugalmasabbá tételét ígérte, amelyet a költségvetési nehézségekkel küzdő Franciaországban a reformok "újabb állomásaként" mutatott be. Párizs a múlt héten küldte el a jövő évi büdzsé tervezetét az Európai Bizottságnak, s ez a tervezet az államháztartási hiány eredetileg 2015-re tervezett GDP-arányos 3 százalékra való csökkentését 2017-re halasztja. Franciaország harmadik alkalommal kér halasztást a deficit leszorítására.

Michel Sapin pénzügyminiszter és Emmanuel Macron, a gazdasági tárca vezetője egyébként hétfőn Berlinben találkoznak német kollegáikkal, Wolfgang Schaubléval et Sigmar Gabriellel.

A Der Spiegel német hetilap a látogatás előtt arról cikkezett, hogy Berlin és Párizs "paktumra" készül, amely szerint a német kormány segíteni fogja a franciákat a költségvetési problémák leküzdésében, amiért cserébe Franciaország elkötelezi magát egyes konkrét reformok végrehajtása mellett. Sapin szerint az értesülés "leegyszerűsítése" a helyzetnek.

"Nem lesz olyan megállapodás, hogy +én ezt adom, te meg azt adod+" - mondta a miniszter a France Info hírrádióban. "Reformokra van szükségünk, mégpedig mélyreható reformokra. Egyébként pedig Európában és különösen Németországban befektetésekre van szükség" - tette hozzá.

A két francia miniszterrel a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német lapban hétfőn közölt interjúban Emmanuel Macron viszont egyértelműbben fogalmazott a francia-német páros közötti munkamegosztásról.

"Ötvenmilliárd eurós megtakarítás nálunk, 50 milliárd eurós befektetés náluk (németeknél), ez jó egyensúly lenne" - vélte a francia gazdasági miniszter.

A Der Spiegel szerint Angela Merkel német kancellár és kormánya, miután elképzelhetetlennek tartja, hogy Brüsszel nemet mondjon a 2015-ös francia költségvetési tervezetre, egy "írásos paktum" keretében kívánja támogatni Párizst. A megegyezés a francia kormány és Brüsszel között születne meg, de a kidolgozásában a németek segítenék a franciákat, s ebben Franciaország részletesen bemutatná azokat a strukturális reformokat, amelyek végrehajtására elkötelezné magát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.