Egy alpesi vendégházban töltötte az éjszakát

Tehénfejéssel kezdte a napot a francia kormányfő

A menüben egy helyi specialitás, a matouille nevű olvasztott sajtból készült étel szerepelt, főtt krumplival és helyi felvágottakkal, valamint savoyai borral.

2014.10.17 11:36MTI

Manuel Valls francia miniszterelnök és Stéphane Le Foll agrárminiszter egy alpesi vendégházban töltötte a péntekre virradó éjjelt, ahol tehénfejéssel kezdte a napot. A kormányfő így kívánta jelezni, hogy közel érzi magát a mintegy 5 millió, elzárt helyen élő francia gazdához.

"Ez aztán diszkrét fogadtatás!" - mondta a miniszterelnök, amikor csütörtök este kiszállt gépkocsijából a francia Alpokban található, alig 240 lakosú La Compote nevű településen és meglátta az elzárt hegyi faluban rá váró újságírók és kamerák tömegét. "Ötmillió francia él hegyvidéken, fontosnak tartottam ezt a találkozót a helyi gazdákkal és az itteni gazdálkodási formákkal" - tette hozzá, mielőtt a Le Moulin nevű vendégházban tucatnyi helyi gazda és az agrárminiszter társaságában elköltötte a vacsoráját.

A menüben egy helyi specialitás, a matouille nevű olvasztott sajtból készült étel szerepelt, főtt krumplival és helyi felvágottakkal, valamint savoyai borral. A kormányfő és a miniszter az éjszakát is a magánszálláshelyen töltötte, amely egy háromcsillagos szállodának megfelelő szolgáltatást kínál.

"Amikor felhívtak, azt hittem, valaki viccel velem" - mondta Jean-Paul Jonckheere, a vendégház tulajdonosa. "Azt mondták, hogy két ismert személyiség szeretné itt tölteni az éjszakát. Amikor megláttam a prefektust, megértettem, hogy mégsem Brad Pitt lesz az" - tette hozzá. A webmesterként is tevékenykedő panziós egyébként nem titkolta el, hogy 2012-ben nem a kormányzó szocialistákra szavazott. Ugyanakkor örült a látogatásnak. "Végre ellátogatnak a párizsiak hozzánk, ez annak a jele, hogy azért még létezünk számukra" - mondta ironikusan.

A panziós a francia média érdeklődésére elmondta: a miniszterelnöki hivatal azt kérte tőle, hogy kizárólag helyi specialitásokból állítsa össze a lehető legegyszerűbb vacsorát, minden felhajtás és kiszolgálás nélkül.

Christophe Petit, 47 éves La Compote-i állattenyésztő is meghívást kapott a vacsorára a vendégházba. "Büszkék vagyunk. Azt hiszem, azt akarták, hogy ne legyen nagyon előkészítve az egész, hogy minden spontán maradjon. Nem hívták meg az önkormányzati vezetőket, csak állattenyésztők voltunk a vacsorán" - mesélte. Azt is elmondta, tájékoztatta arról a miniszterelnököt, hogy egyre nehezebb a helyi gazdáknak földhöz jutni a vidéken az építkezések terjeszkedése miatt.

Valls és Le Foll a napot a vendégház melletti tehenészetben és tejfeldolgozóban kezdte, ahol részt vettek a tehénfejésben, majd egy környékbeli mezőgazdasági szakközépiskolába látogattak el. A miniszterelnök napközben a hegyvidéki önkormányzati képviselők Chambéryben rendezett kongresszusán vesz részt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.