A francia kormány meglépi!

Jövedelemfüggő családi pótlék?

Jövedelemfüggővé teszi 2015. július 1-jétől a francia szocialista kormány a családi pótlék összegét.

2014.10.17 16:16MTI

A csütörtök esti bejelentés tiltakozást váltott ki a jobbközép ellenzék és a szakszervezetek részéről, amelyek elítélik a több mint hatvanéves családtámogatási rendszer egyik alappillérének számító egyetemesség elvének megkérdőjelezését.

A régóta tervezett, de többször is elhalasztott intézkedéssel 400 millió euró (122 milliárd forint) megtakarítást remél a kormány jövőre, azt követően pedig évi 800 millió eurót (245 milliárd forintot). A kormányzó szocialisták által támogatott intézkedéssel a családok 12 százaléka jut az eddigieknél kevesebb támogatáshoz.

A legalább havi 6 ezer eurót (1,8 millió forintot) kereső háztartások esetében felére, a havi 8 ezer euróval (2,4 millió forinttal) rendelkezőknél pedig negyedére fog csökkeni a gyermekek után járó állami támogatás. Jelenleg két gyermek után havi 129 eurót (40 ezer forintot), három gyermek esetén 295 eurót (91 ezer forintot), négy gyermek után pedig 460 eurót (141 ezer forintot) kapnak a családok. Minden további gyermek után 165 euró (50 ezer forint) jár havonta.

A kormánytöbbség szerint az intézkedés bevezetését a társadalmi igazságosság elve vezérli.

"A második világháborút követen bevezetett családtámogatási rendszer mára alapvetően egyenlőtlenné vált: eredetileg a legszerényebb családok támogatására jött létre, mára viszont a leggazdagabbakat támogatja" - mondta Bruno Le Roux, a kormányzó szocialisták nemzetgyűlési frakcióvezetője a France2 közszolgálati televíziónak.

A jobbközép ellenzék szerint viszont a kormány le akarja rombolni a családtámogatási rendszert.

"Nagyon rossz szemléletről van szó. Mégpedig éppen azért, mert a családtámogatási rendszer egy jelentős része jövedelemfüggő, de ez a megkülönböztetés nem vonatkozhat minden összegre. A gyermek nem lehet jövedelemfüggő" - mondta Eric Worth volt jobboldali költségvetési miniszter, arra utalva, hogy a gyermekek után járó adókedvezményeket a jövedelmek mértékében állapítják meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.