Ukrán válság

Moszkva több mint 600 milliárd dollárnyi tartalékot halmozott fel

A német szövetségi hírszerző szolgálat (BND) szerint Oroszország több mint 600 milliárd dollárnak megfelelő tartalékot halmozott fel, aminek révén akár évekig kibírhatja a Nyugat szankciós politikáját.

2014.10.19 15:12MTI

A Bild am Sonntag című vasárnapi német lap beszámolója szerint az orosz vezetés szeptemberben 619 milliárd dollárnak megfelelő tartalékkal rendelkezett, ami a 2014-re tervezett állami kiadások 162 százalékát teszi ki.

Moszkva egyedül ebből a forrásból 20 hónapon keresztül tudná finanszírozni a kiadásokat, és nagyjából négy évig államcsőd nélkül át tudna vészelni egy pénzügyi válságot, tekintve, hogy az államadósság viszonylag alacsony, a hazai össztermék (GDP) csupán 13 százalékát teszi ki - írta a Bild am Sonntag a BND adataira hivatkozva.

A német hírszerzés adatai nagyobb tartalékokra utalnak, mint ahogy eddig sejteni lehetett. Az orosz központi bank legutóbbi közleménye szerint az intézmény október elején 454,7 milliárd dollár értékű arany- és devizatartalékkal rendelkezett.

A jegybank október eleje óta már 13 milliárd dollárt költött a rubel védelmére. A rubelt hónapok óta nyomás alatt tartja, hogy a befektetők elfordulhatnak az orosz értékpapír- és pénzpiacoktól Oroszország ukrajnai szerepvállalása, és az emiatt kivetett nyugati szankciók hatására. A folyamat októberben még tovább erősödött, ahogy a kőolaj világpiaci ára gyors csökkenésbe kezdett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.