Tartalék

Negyven éve nem volt ennyi olajuk az amerikaiaknak

2012 végére 33 milliárd hordóra nőtt a kiaknázható földalatti tartalékok készlete, abban az évben 4,5 milliárd hordóval nőtt a bizonyított tartalékok mennyisége.

2014.04.10 19:38MTI

Közel négy évtizedes csúcsra emelkedtek a kőolajtartalékok az Egyesült Államokban.

Az amerikai energiaügyi minisztérium adatai szerint 2012-ben negyedik egymást követő éve nőttek a kőolajtartalékok, amelyek utoljára 1976-ben voltak ilyen magasak.

2012 végére 33 milliárd hordóra nőtt a kiaknázható földalatti tartalékok készlete, abban az évben 4,5 milliárd hordóval nőtt a bizonyított tartalékok mennyisége.

Többéves készletről van szó tehát, mert az Egyesült Államok kőolajfogyasztása 6,9 milliárd hordó volt 2013-ban.

A minisztérium számításai szerint azt a kőolajat tekintik felhasználható tartaléknak, amelyet a jelenlegi technológiák és árak mellett a jövőben gazdaságosan ki lehet termelni.

A műszaki fejlődésnek hála a frakkolás (azaz a hidraulikus repesztés) mára rutinműveletté vált, és egyre elterjedtebb a horizontális fúrás is, így olyan lelőhelyek is elérhetők, amelyek korábban nem.

Emellett a nemzetközi olajárak is viszonylag magasak. Az Amerikában irányadónak tekintett WTI olaj hordónkénti ára a határidős piacon csütörtök este 103 dollár volt, ez megint bővíti a lehetséges tartalékok körét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.