Figyelmeztető riasztóberendezés nem működött

Madridi repülőgép-szerencsétlenség: nem működtek a fékszárnyak

Meghibásodtak a múlt hónapban Madridban lezuhant repülőgép fékszárnyai, megakadályozva a gép levegőbe emelkedését, az erre figyelmeztető riasztóberendezés pedig nem működött - írta pénteken az El Mundo.

2008.09.05 19:34MTI

A spanyol napilap a vizsgálathoz közel álló forrásokat idézve megerősítette a The Wall Street Journal című amerikai újság előző nap közölt értesülését. Eszerint gondok voltak a fékszárnyakkal, és mindezt tetézte egy elektronikus meghibásodás, amely meggátolta a riasztó bekapcsolását. 

Az El Mundo szerint a Spanair légitársaság MD-82-es típusú gépének kapitánya anélkül kezdte meg az utat, hogy tudta volna: a szárnyak végén található fékszárnyak nem nyíltak ki oly módon, ahogyan az felszálláskor szokás. Ráadásul nem működött a riasztóberendezés, amely ilyen esetekben elvileg hangjelzéssel figyelmezteti a pilótákat a veszélyre. A spanyol lap részleteket közölt a pilóták beszélgetéséből, amelyet a gép fontosabb műszaki paramétereihez hasonlóan a repülő fekete doboza rögzített.
 
A Londonba küldött berendezés részleges vizsgálatából kiderült, hogy az egyik pilóta (a műszerek ellenőrzésekor) azt mondta társának, hogy a fékszárnyak rendben vannak. Az El País című spanyol lap augusztus 25-én még arról számolt be, hogy a nyomozó hatóságok a hajtóművek tolóerejének csökkenését tanulmányozzák: a repülőtér kamerái által készített felvételek ugyanis arról tanúskodtak, hogy az MD-82-es túl sokáig haladt a kifutópályán, mielőtt a levegőbe emelkedett. 

A nyomozók ebből arra következtettek, hogy a hajtóművek nem tudták biztosítani a felszálláshoz szükséges tolóerőt. A Spanair-gép katasztrófájában 154 ember lelte halálát, 18 pedig megsérült - bő negyedszázada ez volt a legsúlyosabb légi szerencsétlenség Spanyolországban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.