Konfliktus

Az ISIS megpróbálja bekeríteni a szíriai kurdokat - "mindannyiukat lemészárolják"

Az Iszlám Állam erői nagy erőkkel támadják a szír­-török határ közelében lévő Kobane városát. Megpróbálják bekeríteni a védőket.

2014.10.11 22:00ma.hu

A BBC News szombati híre szerint az Iszlám Állam (ISIS) harcosai újabb összehangolt ostromot indítottak a Szíria és Törökország határának közelében álló Kobane ellen, céljuk, hogy bekerítsék a kurd ellenőrzés alatt álló várost.

Az ISIS nagy erőkkel támadja a település nyugati részét, de a határátkelőt még nem sikerült elfoglalniuk. Elemzők szerint az átkelő megtartása stratégiai szempontból különösen fontos lenne az elkeseredetten védekező kurdok számára, hiszen életfontosságú utánpótlási és menekülési útvonalat jelent.

Az USA vezetett szövetséges légierő folyamatosan támadja az ISIS elleni légitámadásokat, de a kurdok szerint ez nem elég: több fegyverre és munícióra lenne szükségük.

Az amerikai katonai vezetés is úgy látja, hogy a légicsapások önmagukban nem lesznek elegendők Kobane megtartásához. Quentin Sommerville, a BBC török­szíriai határon dolgozó tudósítója szerint az ISIS-nek sikerült visszavonulásra kényszerítenie a kurdokat, Kobane utcáin komoly harcok folynak.

Az offenzívát nagyban megkönnyíti, hogy a támadók a város védőivel szemben folyamatos és bőséges utánpótlást kapnak. A hírek szerint még mindig több száz civil tartózkodik Kobane-ban. A Szíriába delegált ENSZ­nagykövet, Staffan de Mistura szerint félő, hogy ha a város elesik, "mindannyiukat lemészárolják"

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.