Foglald el a központot!

Kína és a "szólásszabadság"

A hongkongi korrupcióellenes rendőrség (ICAC) emberi szállták meg csütörtökön a város egyik legismertebb médiamoguljának, Peking harsány kritikusának otthonát.

2014.08.28 14:55MTI
Forrás: Wikipedia

A 66 éves Jimmy Laj az 1990-es években alapította a Next Media csoportot, amely kiadója a kínai nyelvű, Hongkongban és Tajvanon terjesztett egyik legnagyobb példányszámú helyi lapnak, az Apple Dailynek.

Laj csütörtökön közölte, hogy az ICAC munkatársai háromórás házkutatás után távoztak, az eseményt nem kívánta kommentálni. Segédje, Mark Simon arról tájékoztatott, hogy a lakásban valamennyi számítógépet átvizsgálták, de egyet sem vittek el és nem is töltöttek le róluk semmit. A rendőrség nem kívánta kommentálni az ügyet, a Next Media részvényeinek forgalmazását a hongkongi tőzsdén ideiglenesen felfüggesztették.

Jimmy Laj kapcsán - az elmúlt hónapban nyilvánosságra került e-mailek és csatolmányaik alapján - arról cikkezett a helyi sajtó, hogy 3,5 millió hongkongi dollárral (107,5 millió forint) támogatta a Foglald el a központot! engedetlenségi mozgalmat, annak törvénytelen "népszavazási" kezdeményezését, illetve a szavazás júniusi lebonyolítását. Ezenkívül gyakorlati tanácsokkal látta el a szervezőket.

A hongkongi média arról is beszámolt, hogy a dokumentumok tanúsága szerint Laj több millió hongkongi dollárral támogatta az ellenzéki pártokat és magánszemélyeket. Két ellenzéki párt képviselője a törvényhozásban állítólag 500 ezer hongkongi dollárt (15,3 millió forint) kapott tőle. Mark Simon elismerte, hogy elektronikus postafiókját több alkalommal is hackerek törték fel. Ellopott leveleinek kiszivárogtatásáról pedig azt állította, hogy azzal a demokratikus mozgalmat igyekeznek lejáratni.

A kiszivárogtatott e-mailekből az is kiderült, hogy Jimmy Lajt egyik közeli munkatársa arra figyelmeztette, maradjon a háttérben, mert személye, mint közismerten Peking ellenes közvélemény-formáló, árnyékot vethet a mozgalomra.

Johnny Lau ismert hongkongi médiakommentátor a nyilvánosságra került információk alapján úgy vélte, a dokumentumok azokat a kritikusokat fogják erősíteni, akik szerint Laj az Egyesült Államok támogatásával szervez Kína-ellenes kampányt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.