Nagy tömeg az utcákon

Most a kormány mellett tüntettek Hongkongban - nem is kevesen

Nagy tömeg tüntetett vasárnap Hongkongban a kormány politikáját támogatva és az elmúlt hónapok kormányellenes felvonulásaira adott válaszként.

2014.08.17 15:35MTI
freedigitalphotos.net/adamr

A helyi beszámolók szerint és a sajtó nem hivatalos becslése alapján több tízezren vettek részt a megmozdulásban Kína 7,1 milliós különleges igazgatású területén.

A kormányt támogató tüntetésre amiatt került sor, mert a demokratapártiak a "Foglald el a központot!" (Occupy Central) megmozdulás keretein belül egy Hongkong pénzügyi központját megbénító tüntetést terveznek arra az esetre, ha Peking nem engedélyezi, hogy Hongkongban 2017-ben demokratikus választásokat rendezzenek.

A vasárnap délutáni felvonulást szervező csoport azt állítja, már közel 1,5 millió aláírást gyűjtött össze a tervezett demokratapárti tüntetés ellen, mondván: az Hongkong hírnevét rombolná, ártana az ottani vállalatoknak. Hongkong főkormányzója, Leung Csun-jing maga is számos alkalommal a tervek ellen szólalt fel, hasonló okokra hivatkozva.

A "Foglald el a központot!" mozgalom képviselői ugyanakkor úgy fogalmaznak: békés megmozdulást terveznek az ötmillió választójoggal rendelkező polgár "valós választási lehetőségéért".

A demokratapártiak és a kormányt támogatók évente több alkalommal is az utcákra vonulnak a városban. A demokratapártiak legutóbb Hongkong Kínához való visszacsatolásának évfordulóján, július elsején tüntettek a különleges igazgatású területen.

A szervezők szerint a megmozduláson több mint félmillióan vettek részt, mely így az elmúlt csaknem három évtized legnagyobb szabású megmozdulása volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.