Válság-kezelés

Ausztria ötmilliárd eurót takarított meg az alacsony kamatokkal

Az államnak kedvező ugyan, de a befektetők számára az osztrák államkötvények alacsony kamatai nem előnyösek.

2014.08.11 21:20MTI

Ausztriában az államkötvények hozama a válság óta csökkent, ennek mértékéről azonban még nincsenek pontos számítások. Ausztria állami megtakarítása éves szinten egy- és másfél milliárd euró között van - mondta a Raiffeisen vezető elemzője a Die Presse című osztrák konzervatív napilapnak.

A szakértő becslése szerint a következő öt-tíz évben marad ez a tendencia. A pénzügyi válság kitörése óta Ausztria megtakarítása öt- és hatmilliárd euró közé tehető. A Bank Austria vezető közgazdásza a lapnak szintén megerősítette, hogy Ausztria éves szinten egymilliárd eurót tud megtakarítani.

A lap emlékeztetett a Welt am Sonntag című német konzervatív lap írására, amely szerint Németország a válság kitörése óta az alacsony kamatokkal 120 milliárd eurót takarított meg. A cikkíró azonban figyelmeztet arra, hogy míg Németországban csökken az államadósság, addig Ausztriában folyamatosan növekszik.

A cikk szerzője kiemeli, hogy az osztrák államkötvények alacsony kamatai azért nem előnyösek a befektetőknek, mert számolniuk kell a negatív reálkamatokkal. Megjegyzi: több állam számára a negatív reálkamat kényelmes megoldás az adósságteher levetésében. Szakértők szerint most is ez lesz a válságból kivezető legvalószínűbb út.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.