"A szomszéd lakása"

Így néz ki a modern Ausztria

Bepillantás a mai Ausztriába: igazán közelről megismerhetjük annak kulturális és turisztikai kínálatát a zenétől a divaton és designon át a gasztronómiáig vagy épp a hegymászásig.

2014.05.06 13:25MTI

25 évvel a vasfüggöny lebontását követően a két szomszédos ország - Ausztria és Magyarország - ismét közelebb került egymáshoz. Évek óta mintegy félmillió magyar állampolgár utazik Ausztriába, hogy ott töltse a szabadságát. Ennek ellenére felmerül a kérdés, valóban ismerik-e a magyarok a szomszédos Ausztriát, annak modern oldalát? Tudják-e, hogyan néz ki "a szomszéd lakása", mivel telnek az ott élők hétköznapjai?

2014. május 16-tól 22-ig az Andrássy úton, a Kogart Házban nyíló rendhagyó kiállítás ezekre a kérdésekre ad választ, "A szomszéd lakása" címmel Ausztria új, modern idegenforgalmi adottságait sorakoztatja fel. A villaépület első emeletét a bécsi dizájner, Manuela Freigang alakítja át "a szomszéd lakásává".

Az Ausztria mai, kortárs oldalát bemutató kiállításon megtekinthető többek között az osztrák divattervező, Lena Hoschek "divatkockája", egy különleges, bejárható fotómontázs, amely a rendezett káosz elvére építve mutat be látványos fényképeket Ausztriáról. Az enteriőrt kreatív és nagy felületen elhelyezett kollázsok teszik teljessé. A kiállítás tematikájában újra és újra felvillannak a hagyományok és a modernitás, a gazdag osztrák kultúrtörténet és a jelenkor közötti izgalmas ellentétek. A teremben található kortárs és klasszikus osztrák bútorok és berendezési tárgyak szintén ezt a tematikát erősítik.

Forrás: Wikipedia

Az egy hét alatt összesen négy rendezvényre kerül sor;
- A Schönbrunni Kastélyzenekar 2014. május 16-án ad több szempontból is egyedülálló koncertet. Az "Ausztria - Európa találkozóhelye" mottó jegyében szervezett fellépésen nyolc zenész hallható majd, akik Ausztriában élik mindennapjaikat, de Európa legkülönbözőbb pontjairól származnak. A repertoárban olyan elismert nemzetközi zeneszerzők műveit találhatjuk, akiket alkotói munkásságuk köt Ausztriához és akiknek köszönhetően nemzetközi hatások is beépültek az osztrák zenei kultúrába.
- Az osztrák dizájner és divattervező, Lena Hoschek 2014. május 20-án mutatja be legújabb kollekcióit, illetve enged bepillantást egy workshop keretén belül az osztrák divatszakmába. Ausztria fiatal tervezőihez hasonlóan munkáiban rendkívül izgalmas és érdekes módon egyesíti a hagyományokat és a modern pret-á-porter szemléletet.
- Az ismert osztrák séf, Toni Mörwald, aki egyben a "Beste österreichische Gastlichkeit" (Kimagasló Osztrák Vendéglátás) szövetség elnöke is, 2014. május 21-én olyan menüvel várja a vacsoravendégeket, amely az osztrák konyha sokszínűségére épít.
- Záróeseményként 2014. május 22-én Thomas Glavinic osztrák író és a Mount Everestet első osztrákként megmászó Robert Schauer társaságában tartanak beszélgetést a "hegyek varázsáról". Glavinic a "Das größere Wunder" (A nagyobb csoda) című aktuális regényében a magashegyi hegymászással foglalkozik és rendkívül hitelesen ábrázolja főhősének mentális és fizikai tapasztalatait. Robert Schauer 1978-ban állt a Mount Everest tetején és ezzel első osztrákként jutott fel a világ tetejére, ma pedig az évente megrendezésre kerülő Kaland- és Hegyifilmfesztivált vezeti Grazban.

A szomszéd lakása, Budapest, Kogart Ház, 2014. május 16-22.

A rendezvényekről és a részvételi lehetőségekről bővebb információ: www.austria.info/hu/lakas.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.