Egyik oldala nem lapos, hanem hullámos

Felavatták Ausztria legmagasasabb felhőkarcolóját

Negyed kilométerrel magasodik a föld fölé a bécsi DC Tower. Akarja látni?

2014.02.27 03:30MTI

A 60 emeletes épület az osztrák főváros 22. kerületében, a Donau-City nevű városnegyedben, az Új-Duna partján emelkedik. Negyvennyolc méterrel magasabb a korábbi rekordernél, a folyó túlpartján álló 202 méteres Millennium Toronynál.

A Dominique Perrault francia építész tervezte toronyház jellegzetessége, hogy egyik oldala nem lapos, hanem hullámos, ami a tervező szerint a Duna hullámzó vizére emlékezteti a szemlélőt.

A felhőkarcoló hivatalosan a DC Tower 1 nevet viseli, mert terveznek mellé egy "kistestvért", egy 170 vagy 180 magas, ugyancsak hullámzó homlokzatú tornyot, amelynek megvalósulásáról a következő két évben hoznak végleges döntést.

Ha felépül, az ikertornyok a hullámos oldalukkal állnak szemben egymással, és úgy néznek majd ki, mintha egyetlen nagy, kettétört épületről lenne szó.

A tervező által "vertikális városként" elgondolt DC Tower vegyes rendeltetésű, vagyis szálloda, irodák és lakások keverednek benne, az 57. emeleten egy étteremmel.

A szerdán átadott felhőkarcoló csak saját kategóriájában, toronyházként lesz a legmagasabb Ausztriában, a Bécs jelképének számító Donauturm nevű adó- és kilátótorony 2 méterrel föléje emelkedik.

Európa legmagasabb felhőkarcolója Moszkvában van: a Mercury City Tower 339 méteres. A világ legmagasabb toronyháza jelenleg a 828 méteres dubaji Burdzs Kalifa.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.