Leállítja választási kampányát

Nem nyomul tovább a plágiummal vádolt amerikai szenátor

John Walsh a 2007-ben megírt a mesterfokú diplomadolgozatának legkevesebb az egynegyedét hivatkozások nélkül vallotta sajátjának. Alig lopott.

2014.08.08 08:44MTI
wikipedia.org

Leállítja választási kampányát John Walsh montanai demokrata szenátor, nyugalmazott dandártábornok, akit plágiummal vádoltak meg.

A szenátor ugyanakkor csütörtökön azt is közölte, hogy kitölti a jövő januárban lejáró mandátumát.

Az amerikai sajtóban három hete jelent meg először, hogy Walsh a 2007-ben megírt a mesterfokú diplomadolgozatának legkevesebb az egynegyedét hivatkozások nélkül vallotta sajátjának az amerikai hadsereg Carlisle-i főiskoláján (US Army War College). A tanintézményben augusztus 15-én indul vizsgálat az ügyben.

A politikust idén februárban nevezte ki Montana szenátorává az állam kormányzója, miután elődje, Steve Baucus az Egyesült Államok pekingi nagykövete lett.

John Walsh, aki 33 évig a nemzeti gárdánál szolgált, közel-keleti témájú dolgozatát hat olyan végkövetkeztetéssel zárta, amelyek csaknem szó szerint megegyeztek a Carnegie Nemzetközi Béke Alapítvány egy 2002-ben megjelent dokumentumával. Más passzusokat egy 1998-as harvardi tudományos munkából "kölcsönzött".

Walsht a mesterfokozat megszerzése után, 2008-ban montanai főadjutánssá (az állam gárdaegységeinek parancsnokává) nevezték ki, 2012-ben pedig alkormányzóvá választották.

A politikus visszalépése várhatóan lendületet ad riválisának, a novemberi "félidős" választásokon szintén montanai szövetségi szenátorságra pályázó Steve Daines republikánus képviselőnek. A Republikánus Pártnak hat mandátumot kell elhódítania a demokratáktól ahhoz, hogy - az amerikai képviselőházhoz hasonlóan - a szenátusban is többségbe kerüljön.

A montanai demokraták augusztus 20-ig jelölőgyűlést fognak tartani, hogy megtalálják Walsh utódját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.