Törvénytelenül szerezhette doktori címét

Plágiumgyanúba keveredett a szerb belügyminiszter

Szerb tudósok egy csoportja hétfőn azzal vádolta meg Nebojsa Stefanovic belügyminisztert, hogy törvénytelen módon szerezte meg doktori címét.

2014.06.02 14:48MTI
freedigitalphotos.net/Simon Howden

A települési önkormányzatokról szóló disszertációja tudományosan értéktelen munka, amely még a legalapvetőbb kritériumoknak sem felel meg - olvasható a tudósok hétfőn Belgrádban közzétett állásfoglalásában.

A közlemény szerzői szerint emiatt a parlament egykori elnöke, a jelenlegi belügyminiszter nem alkalmas arra, hogy közhivatalt viseljen, és le kellene mondania belügyminiszteri tisztségéről.

Az aláírók olyan példákra hivatkoznak, mint Annette Schavan korábbi német kultuszminiszter vagy Karl-Theodor zu Guttenberg volt német védelmi miniszter esete.

Mindkettőjük doktori dolgozatával kapcsolatban plágiumgyanú merült fel, ami később beigazolódott, és emiatt a tárcavezetőket megfosztották doktori címüktől. Schavan és Guttenberg ezután benyújtotta lemondását.

A szerb belügyi tárca egyelőre nem kommentálta az állásfoglalást. Aleksandar Vucic kormányfő egy hónappal ezelőtti hivatalba lépésekor egyebek közt kijelentette: Szerbiában "nagy számban vannak kétes értékű diplomák a szétzilált oktatási rendszernek köszönhetően".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.