Plágiumváddal illetik a győztes látványszínházat

Cáfol az Attraction: "nem loptuk a művészetünket!"

Az elmúlt napokban több hazai médium is plágiummal vádolta meg a brit tehetségkutatóban győzedelmeskedő Attraction látványszínházat, a társulat azonban határozottan elutasítja a rágalmakat.

2013.06.17 07:35ma.hu

Több hazai sajtótermékben röppent fel az elmúlt napokban a vád, miszerint az Attraction csak koppintotta a Britain's Got Talentben bemutatott színpadi produkcióit, illetve azok egyes elemeit, eszerint tehát a győzelmüket is jogtalan úton szerezték. A látványszínház eddig tűrte a vádakat, most azonban a hivatalos Facebook-oldalukon egy közleményt adtak ki, melyben részletesen cáfolják az ellenük felhozott vádakat, valamint a szakmailag kevésbé tájékozott nagyközönségnek néhány szóban azt is kifejtik, hogyan is működnek a hozzájuk hasonló művészeti csoportok. A közleményt változtatás nélkül tesszük közzé.

Fotó: Facebook

Az Attraction Látványszínház menedzsmentje megdöbbenéssel értesült a társulattal kapcsolatos megalapozatlan plágiumvádra, melyre az alábbaikban reagál:

"Szomorúak vagyunk, amiért a magyar médiumok - a világ sajtójában egyedüliként - műbotrányt próbálnak építeni az Attraction Látványszínház sikerére. Soha nem állítottuk, hogy az árnyékszínházat, mint műfajt az Attraction találta volna ki. Ez egy több száz éves hagyományokat felmutató művészi kifejezésmód. Az, hogy egyes árnyak hasonlítanak más árnyékszínházak figuráira, szinte elkerülhetetlen. Egy árnyékból megformált elefánt, vagy egy autó ugyanis mindenhol a világon nagyjából ugyanúgy néz ki. Emiatt plágiumot emlegetni olyan, mintha például egy író kijelentené: bizonyos szavakat csak ő használhat. Ez abszurdum lenne.

Az Attraction sikerének titka történeteinek előadásmódjában és egyediségében rejlik. Ez az a világszínvonalú különlegesség, amiért annyian szavaztak ránk Angliaszerte (is), a Britain's Got Talent verseny során.

Reméljük, a botránykeltő szándék nem árnyékolta be a társulatunknak szurkoló magyar közönség örömét, s a jövőben is együtt lehetünk büszkék arra a teljesítményre, amit ma az egész világon Magyarország sikereként értékelnek. Egyúttal kijelentjük: a méltatlan témát ezennel részünkről lezártnak tekintjük."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.