Gázai konfliktus

Hazarendelték Izraelből öt latin-amerikai ország nagykövetét

Öt latin-amerikai ország konzultációra hazarendelte izraeli nagykövetét, így tiltakozva az izraeli hadsereg gázai hadművelete ellen.

2014.07.30 18:10MTI

Brazília, Chile, Ecuador, Peru és Salvador is bejelentette, hogy visszahívta konzultációra izraeli nagykövetét.

A chilei külügyminisztérium képviselője Santiago de Chilében azt nyilatkozta, hogy az "izraeli hadműveletek eszkalációja" miatt hazarendelik nagykövetüket, Jorge Monterót.

Jigál Palmor, az izraeli külügyminisztérium szóvivője úgy vélekedett, hogy a latin-amerikai országoknak ez a lépése a Hamászt bátorítja. Izrael mélységes csalódottságának ad hangot Salvador, Peru és Chile elhamarkodott döntése nyomán” - mondta Palmor. "Lépésük ösztönzést jelent a világ számos országában terrorszervezetként nyilvántartott Hamász számára” - tette hozzá.

“Izrael azt várja a terrorizmussal szemben álló országoktól, hogy felelősségteljesen viselkedjenek és ne jutalmazzák a terroristákat” - folytatta Palmor.

A chilei kormány azonban úgy értékeéi, hogy az izraeli hadműveletek a jelenlegi formájukban a palesztin lakosság "kollektív büntetésének" tekinthetők és megsértik a nemzetközi jog alapvető szabályait. A chilei állásfoglalásban elítélték az Izrael elleni rakétatámadásokat, ám egyúttal úgy vélekedtek, hogy az izraeli válasz aránytalanul erős. A közlemény egyben felszólított a gázai ellenségeskedés haladéktalan befejezésére is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.