Diplomácia

Az Egyesült Államok átmenetileg bezárta líbiai nagykövetségét

Az amerikai külügyminisztérium átmenetileg bezárta a líbiai amerikai nagykövetséget, és a szomszédos Tunéziába menekítette annak személyzetét az ellenlábas líbiai milíciák közötti harcok nyomán egyre romló biztonsági helyzet miatt.

2014.07.26 15:30MTI

A washingtoni külügyminisztérium nyilatkozatban közölte, hogy a nagykövetség személyzete szombaton elhagyta Tripolit, és szárazföldön a szomszédos Tunéziába távozott. A nagykövetség működését átmenetileg felfüggesztik, amíg a biztonsági helyzet nem javul. A líbiai főváros hetek óta az egymással vetélkedő fegyveres csoportok harcának színtere, amelynek minden oldalon több tucatnyi halálos áldozata van. Különösen súlyos harcok dúlnak a líbiai főváros repülőterénél.

Az Egyesült Államok alig több mint három év leforgása alatt másodszor zárja be líbiai nagykövetségét. 2011 februárjában a képviselet felfüggesztette működését az akkori líbiai diktátor, Moammer Kadhafi ellen kirobbant felkelés miatt.

A nagykövetség működésének felfüggesztése és a már amúgy is csökkentett személyzet kivonása az Obama-kormány aggodalmának kifejeződése az amerikai diplomatákat fenyegető veszély miatt. Az Egyesült Államokban élénken emlékeznek a kelet-líbiai Bengáziban működő amerikai konzulátus elleni 2012. szeptember 11-i merényletre, amelyben négy amerikai állampolgár, köztük az akkor éppen ott tartózkodó Chris Stevens amerikai nagykövet veszítette életét. A merénylet miatt éles támadások érték a kormányzatot az Egyesült Államokban, ahol egy új kongresszusi vizsgálat is indul az ügyben.

A nagykövetség működésének felfüggesztésével egy időben a washingtoni külügyminisztérium figyelmeztette az amerikai állampolgárokat, hogy ne utazzanak Líbiába, illetve a már ott tartózkodókat, hogy haladéktalanul távozzanak az észak-afrikai országból.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.