Jóhírünk a nagyvilágban

Magyarázkodik a zsidózó (ex)nagykövet-jelölt

"Nagyon keveseket érdekel ez a probléma." - állítja az antiszemitizmusról.

2014.07.26 12:05MTI

A római nagyköveti jelöltségről való lemondásáról és az őt érő antiszemita vádakról nyilatkozott Szentmihályi Szabó Péter a Corriere della Sera olasz napilap szombati számában. A telefonos interjúban elmondta, azért állt félre, mert nem akarta megzavarni az Olaszország és Magyarország közötti kapcsolatokat.

Hangsúlyozta: az őt érő támadások alaptalanok, előítéletekre és hamis felvetésekre épülnek. "Nem tartom magam antiszemitának. Messze áll tőlem minden rasszista vagy idegengyűlölő érzelem. Ha tudni akarja a véleményemet, a vita nem velem szemben folyt, hanem a magyar kormánnyal és Orbán Viktor miniszterelnökkel szemben" - hangoztatta.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium pénteken közölte, hogy Szentmihályi Szabó Péter arról tájékoztatta a tárca vezetőségét, hogy semmilyen nagyköveti posztot nem kíván betölteni.

A legnagyobb olasz napilapnak arra a kérdésére, miként látja az európai antiszemitizmus erősödését, Szentmihályi Szabó Péter kijelentette: "Azt hiszem, egy kicsit túlzott az ijedelem. Azt olvasom, hogy Európa majdnem minden országában növekedne az antiszemitizmus. De úgy gondolom, hogy a dolgokat a helyes dimenzióban kell látni és elszigetelt epizódokról kell beszélni. Mindenesetre, azt mondhatom, hogy ez nem Magyarország esete. Nagyon keveseket érdekel ez a probléma."

A Corriere della Sera a visszalépést részben a római külügyminisztérium korábbi közleményével magyarázza, amelyben az olasz diplomácia olyan személyiség jelölését szorgalmazta, aki "hatékonyan tud hozzájárulni a két ország közötti kapcsolatok megerősítéséhez". A lap pénteken közölte, hogy az ügyben az Anti-Defamation League New York-i székhelyű amerikai zsidó szervezet levélben tiltakozott az olasz külügyminiszternél.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.