Philip Hammond

Lelőtt maláj utasszállító - London újabb szankciókat akar Putyinék ellen

A miniszter ködösítéssel és az együttműködés hiányával vádolta a moszkvai illetékeseket. "Az oroszoknak valószínűleg több információjuk van az incidensről, mint bárki másnak..."

2014.07.20 12:47MTI
Forrás: youtube.com

Nagy-Britannia újabb szankciókat fog szorgalmazni a többi európai uniós tagállamnál Oroszország ellen az Európai Unió külügyminisztereinek jövő heti ülésén - jelentette ki vasárnap Philip Hammond brit külügyminiszter.

"Arra fogunk törekedni ..., hogy meggyőzzük európai partnereinket az újabb szankciók szükségességéről, ha Oroszország addig nem változtat radikálisan mostani álláspontján" - mondta a miniszter a BBC-nek. Az EU külügyminisztereinek tanácsa kedden tartja következő ülését.

A maláj nemzeti légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó Boeing 777-es gépe csütörtökön zuhant le Kelet-Ukrajnában, oroszbarát szakadárok által ellenőrzött területen. A katasztrófában 298 ember vesztette életét. Az áldozatok közül tízen brit állampolgárok voltak.

Kijev szerint a gépet légvédelmi rakétával, vélhetően egy Buk típusúval találták el, Ukrajna a kelet-ukrajnai szeparatistákat, valamint Oroszországot teszi felelőssé a katasztrófáért. Moszkva és a szakadárok tagadják, hogy közük lenne az esethez.

Hammond a BBC-nek nyilatkozva úgy vélekedett, "elkerülhetetlen a következtetés", hogy a repülőgépet a felkelők kezén lévő területről kilőtt rakéta találta el. A miniszter ködösítéssel és az együttműködés hiányával vádolta a moszkvai illetékeseket. "Az oroszoknak valószínűleg több információjuk van az incidensről, mint bárki másnak... Csakhogy nem mondanak semmit" - mondta a brit miniszter.

A Reuters brit hírügynökség értesülése szerint Ausztrália szombaton egy olyan határozattervezetet kezdett el köröztetni az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai között, amely szigorúan elítélné az utasszállító repülőgép lelövését és felszólítaná a fegyveres csoportokat, hogy engedjék a nemzetközi szakértői csoportokat a helyszínen vizsgálódni. A Reuters úgy tudja, hogy a határozatról már hétfőn szavazhatnak a BT-ben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.