Kerry

Lelőtt maláj utasszállító - hozzáférést sürgetnek a helyszínhez

Az Egyesült Államokat aggasztják az arról szóló hírek, hogy a holttesteket és a roncsokat elvitték vagy megbolygatták.

2014.07.20 10:11MTI
Forrás: youtube.com

John Kerry amerikai külügyminiszter orosz kollégájával folytatott telefonbeszélgetésén hangsúlyozta, hogy teljes hozzáférést kell biztosítani a helyszínhez, ahol a maláj utasszállító roncsai és a holttestek találhatók.

A washingtoni külügyminisztérium arról tájékoztatott helyi idő szerint szombaton, hogy Kerry közölte Szergej Lavrovval: az Egyesült Államokat aggasztják az arról szóló hírek, hogy a holttesteket és a roncsokat elvitték vagy megbolygatták.

Az amerikai diplomácia vezetője szerint Washingtont ugyancsak aggasztja, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) munkatársai, valamint a vizsgálat nemzetközi résztvevői számára nem biztosítottak megfelelő hozzáférést a katasztrófa helyszínéhez.

Kerry egyúttal sürgette Lavrovot, hogy Oroszország tegyen meg mindent, és foganatosítson azonnali és egyértelmű intézkedéseket a kelet-ukrajnai feszültség enyhítésére. Az amerikai külügyminiszter szerint Oroszországnak fel kell szólítania a szakadárokat, hogy tegyék le a fegyvert, engedjék szabadon valamennyi foglyukat és vegyenek részt egy olyan politikai párbeszédben az ukrán kormánnyal, amely elvezet a békéhez. Követelte, hogy Moszkva vessen véget a fegyverek és a harcosok Kelet-Ukrajnába áramlásának, és azt is, hogy tegye lehetővé az EBESZ számára a határellenőrzésben való közreműködést.

Közben a brit miniszterelnök Oroszország felelősségét hangsúlyozta. Cameron szerint ha bebizonyosodik, hogy a kelet-ukrajnai szakadárok felelősek a 283 utast szállító maláj repülőgép katasztrófájáért, akkor Oroszország a hibás, mert destabilizálta Ukrajnát.

David Cameron a The Sunday Times című vasárnapi lapban azt írta: ha valóban az oroszbarát szeparatisták a bűnösök, "tudnunk kell, hogy az mit jelent: (a tragédia) közvetlen eredménye annak, hogy Oroszország destabilizált egy szuverén országot, megsértette területi integritását, orgyilkos milíciákat támogat, képez ki és fegyverez fel".

A brit kormányfő bírálta az Európai Unió többi tagországát, amiért lassan cselekszenek Moszkvával szemben. "Túl sok európai ország túl hosszú ideig vonakodott szembenézni annak jelentőségével, ami Kelet-Ukrajnában zajlik" - fogalmazott.

"Ideje, hogy számítson a hatalmunk, a befolyásunk és az erőforrásaink. Gazdaságaink erősek és egészségesek. Néha mégis úgy viselkedünk, mintha nekünk jobban szükségünk lenne Oroszországra, mint Oroszországnak ránk" - jegyezte meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.