Maláj utasszállító

Ukrán vádak az oroszok ellen, vita a bizonyítékok eltüntetéséről

Kijev igazolni tudja, hogy három BUK-1 (nyugati kódnevén SA-11) föld-levegő rakétarendszer és egy háromtagú kezelőszemélyzet érkezett Oroszországból a szomszédos Ukrajna területére.

2014.07.19 19:11MTI
Fotók: Facebook/Fotó: FB/Malaysian Airlines MH17 - RIP

Orosz állampolgárok működtették azt a rakétarendszert, amely a Kelet-Ukrajnában csütörtökön lezuhant maláj utasszállító tragédiájáért felelőssé tehető, és az ukrán kormány rendelkezik ezt alátámasztó bizonyítékokkal - állította szombaton Vitalij Najda, az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) elhárítási részlegének egyik vezetője.

Vitalij Najda egy kijevi sajtótájékoztatón azt mondta, Kijev igazolni tudja, hogy három BUK-1 (nyugati kódnevén SA-11) föld-levegő rakétarendszer és egy háromtagú kezelőszemélyzet érkezett Oroszországból a szomszédos Ukrajna területére.

"Súlyos bizonyítékkal rendelkezünk azzal kapcsolatban, hogy ezt a terrorcselekményt Oroszország segítségével követték el. Pontosan tudjuk, hogy a rendszert kezelő személyzet orosz állampolgárokból állt" - mondta az SZBU illetékese.

Najda felszólította Moszkvát, fedje fel az érintett három állampolgár kilétét, hogy az ukrán hatóságok kihallgathassák őket. Hozzátette, hogy a három szóban forgó rakétarendszert már visszaszállították Oroszországba.

Képeket mutatott az újságíróknak, amelyeken ezek a fegyverek különböző helyeken láthatók. Nyilvánosságra hozott egy olyan fotót is, amelyen az elhárítás szerint a malajziai utasszállító gépet eltaláló rakéta kondenzcsíkja látható rögtön a kilövés után. A kép állítólag a Donyeck megyei Torez környékén készült. A titkosszolgálat közlése szerint a rakétát olyan területről indították el, amelyet "terroristák és orosz katonák" tartanak ellenőrzésük alatt.

Eközben a szembenálló felek között vita robbant ki arról, hogy az oroszbarát szeparatisták megpróbálják-e eltűntetni a bizonyítékokat. A kijevi kormány szombaton kiadott közleménye szerint a kelet-ukrajnai szakadárok akadályozzák a malajziai repülőgép lezuhanásának kivizsgálását, és igyekeznek eltüntetni a bizonyítékait annak, hogy közük volt a tragédiához.

A kijevi kormány szombaton kiadott közleménye szerint a kelet-ukrajnai szakadárok akadályozzák a malajziai repülőgép lezuhanásának kivizsgálását, és igyekeznek eltüntetni a bizonyítékait annak, hogy közük volt a tragédiához.

A kabinet azt állította, hogy a szeparatisták 38 holttestet a katasztrófa helyszínéről egy donyecki halottasházba szállítottak. "Ott erős orosz akcentussal beszélő szakértők közölték, hogy ők végzik el a boncolást" - áll a közleményben. A kormány azzal is megvádolta a szakadárokat, hogy "olyan nagy méretű járműveket próbálnak szerezni, amelyeken a repülőgép roncsait orosz területre szállíthatják".

Kijev azzal vádolta továbbá az általa "Oroszország irányította terroristáknak" nevezett szakadárokat, hogy nem engedik az illetékes ukrán szervek munkatársait, valamint a nemzetközi közösségek és külföldi kormányok szakértőit a katasztrófa helyszínére.

A kelet-ukrajnai szakadárok egyik vezetője, Alekszandr Borodaj viszont szombaton azt állította, hogy nem nyúltak a helyszínhez, és nem találták meg a gép fekete dobozát sem. Ugyanakkor azt mondta, hogy szükség esetén el fogják szállítani a napon oszladozó holttesteket, ehhez Oroszországtól kért támogatást.

S a szakadárok egy másik vezetője szombaton megerősítette, hogy a reggeli órákban 27 holttestet már elszállítottak egy donyecki halottasházba.

Az AFP francia hírügynökségnek a gép lezuhanásának helyszínén tartózkodó munkatársa arról számolt be, hogy féltucatnyi ember járja a katasztrófa helyszínén lévő búzamezőt, hogy nagyméretű fekete zsákokba gyűjtse össze a holttesteket. A francia hírügynökség szerint Donyeckben két felfegyverzett szakadár őrzi a szóban forgó halottasház bejáratát, és megtiltották a fényképek vagy videofelvételek készítését.

Ukrajna korábban kijelentette, hogy az áldozatok családtagjai számára fogadóközpontot állít fel Harkovban, és ide szállítják majd a holttesteket is. Kijev úgy ítélte meg, hogy a szakadárok ellenőrizte területen fekvő Donyeck halottasházának befogadóképessége nem elegendő a feladat ellátására.

Angela Merkel német kancellár és Vlagyimir Putyin orosz elnök egyetértett abban, hogy a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezetre (ICAO) kellene bízni egy nemzetközi és független vizsgálat vezetését a csütörtökön Kelet-Ukrajnában lezuhant maláj gép ügyében - közölte szombaton a német kormány. Merkel és Putyin telefonon egyeztetett egymással szombaton, és "a két vezető egyetértésre jutott arról, hogy egy ICAO vezette nemzetközi és független bizottságnak gyorsan el kell jutnia a repülőgép-szerencsétlenség helyszínére a katasztrófa körülményeinek felderítésére, és a károk felmérésére" - olvasható a Berlin által kiadott közleményben.

A Kreml ugyancsak beszámolt a beszélgetésről, és hangsúlyozta, hogy "mindkét fél ragaszkodik az objektív és szigorú vizsgálathoz".

Az orosz külügyminisztérium ezzel egy időben nyilatkozatban sürgette az ukrán hatóságokat és a szeparatistákat, hogy tegyék lehetővé a nemzetközi szakértők bejutását a szerencsétlenség helyszínére.

Szombaton egyébként először feltartóztatták a maláj utasszállító becsapódásának helyszínén az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőit a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok, de később beengedték őket egy roncsokkal borított területre - jelentette a Reuters hírügynökség szemtanúkra hivatkozva.

A maláj nemzeti légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó Boeing 777-es gépe csütörtökön zuhant le Kelet-Ukrajnában, oroszbarát szakadárok által ellenőrzött területen. A katasztrófában 298 ember vesztette életét. Kijev szerint a gépet légvédelmi rakétával, vélhetően egy Buk típusúval találták el, és a kelet-ukrajnai szeparatistákat, valamint Oroszországot teszi felelőssé a katasztrófáért. Moszkva és a szakadárok tagadják, hogy közük lenne az esethez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.