Lelőtt maláj utasszállító

Ukrajna teljesen lezárta légterét a keleti országrész felett

Teljesen lezárták a légteret Luhanszk és Donyeck megye felett, illetve részleges repülési tilalmat vezettek be az azokkal szomszédos Harkiv megye felett. Ezeken a területeken harcok folynak a fegyveres erők az oroszbarát szakadárok között.

2014.07.18 13:20MTI
freedigitalphotos.net/num_skyman

Ukrajna lezárta keleti országrésze légterét - közölte az ukrán infrastrukturális minisztérium pénteken, egy nappal a malajziai légitársaság repülőgépének katasztrófája után, amelyben 298 ember vesztette életét.

A tárca közleménye szerint teljesen lezárták a légteret Luhanszk és Donyeck megye felett, illetve részleges repülési tilalmat vezettek be az azokkal szomszédos Harkiv megye felett. Ezeken a területeken harcok folynak a fegyveres erők az oroszbarát szakadárok között.

A nemzetközi légi irányítási szervezet - az Európai Légi Navigációs és Biztonsági Szervezet (Eurocontrol) - is közölte honlapján, hogy az ukrán hatóságok tájékoztatták a légtérzárról, ezért nem ad ki repülési engedélyt a kelet-ukrajnai térségen áthaladó járatokra.

Biztonsági okokból néhány légitársaság, köztük a Qantas és az Air Berlin, a kelet-ukrajnai harcok kirobbanása után, már hónapokkal ezelőtt megváltoztatta gépei útirányát, elkerülendő a háborús övezetet.

A maláj gép lelövése után felmerül a kérdést, hogy mások miért nem követték példájukat. A Malaysian Airlines egyik névtelenül nyilatkozó illetékese azt mondta, hogy indokolatlan volt a térség elkerülése.

Felhívta a figyelmet arra, hogy utasszállító repülőgépek rendszeresen repülnek fegyveres konfliktus sújtotta térségek felett, így például Afganisztán felett is. Liow Tiong Lai maláj közlekedési miniszter pénteki sajtótájékoztatóján közölte, hogy a nemzeti légitársaság nem kockáztatott indokolatlanul azzal, hogy gépeit Ukrajna felé irányította.

Hangsúlyozta, hogy a világszervezet égisze alatt működő Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) által jóváhagyott útvonalról van szó, és más légitársaság gépei is előszeretettel használták ezt a légifolyosót.

A tárcavezető felhívta a figyelmet arra, hogy a maláj légitársaság gépei évek óta repülnek Ukrajna felett, pont azért, mert biztonságosnak tartották ezt az utat. Hasonló értelemben nyilatkoztak a Thai Airways illetékesei is, de egyes repülésbiztonsági szakértők nem értenek egyet ezekkel a véleményekkel, mondván, a légitársaságoknak vannak saját információszerzési osztályai, amelyek döntést hozhatnak ilyen helyzetekben.

Nyilvánvaló szerintük, hogy el kellett volna kerülni a kelet-ukrajnai térséget. Szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a maláj légitársaság 17-es számú járata 33 ezer láb (tízezer méter) magasságban repült, amikor lelőtték, miközben a föld-levegő rakéták többsége könnyedén túllépi akár a 40 ezer lábas magasságot is.

Július 1-jén az ukrán hatóságok az javasolták a térség felett átrepülő gépeknek, hogy ne ereszkedjenek 26 ezer láb alá, de hétfőn egy orosz rakétával 21 ezer láb magasságban lelőttek egy ukrajnai katonai szállító gépet, ezért a hatóságok 32 ezer lábra emelték a megengedett repülési magasságot.

Amerikai és európai légi közlekedési illetékesek azt mondják, nem tudták, hogy Ukrajna miért szabott ilyen határokat. Minden ország kiadhat olyan figyelmeztetést, amilyet csak akar, és nem szükséges ezt megindokolni - teszik hozzá.

Az Eurocontrol szerint a szóban forgó térségen naponta mintegy háromszáz gép repült át. John Cox repülésbiztonsági szakértő szerint nem lenne szabad bírálni a maláj légitársaságot amiatt, hogy lelőtt gépe csupán ezer lábbal repült az ukrán légihatóságok által megszabott határ felett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.