Lelőtt maláj utasszállító

Iszonyat és megrendülés lett úrrá egész Hollandián

A piros-fehér-kék nemzeti zászlókat nemcsak Hollandiában, hanem az ország valamennyi nagykövetségén félárbocra engedték.

2014.07.18 11:58MTI
Forrás: youtube.com

Hollandiában, amelynek 154 állampolgára veszett oda a csütörtöki kelet-ukrajnai légi szerencsétlenségben, pénteken félárbocra engedték a zászlókat, a Schiphol repülőtéren, ahonnan a malajziai légitársaság utasszállító repülőgépe elindult, kétségbeesett hozzátartozók tudakozódtak, és a király is megrendülésének adott hangot.

A gép lezuhanásának hírére csütörtök délután az utasok sok családtagja sietett az Amszterdam melletti repülőtérre, ahonnan az MH17-es járat 12 óra 15 perckor Kuala Lumpurba indult. Először a repülőtér egyik éttermébe kísérték, majd onnan buszokkal meg nem nevezett helyre szállították őket.

A piros-fehér-kék nemzeti zászlókat nemcsak Hollandiában, hanem az ország valamennyi nagykövetségén félárbocra engedték. Vilmos Sándor holland király mély megrendülésének adott hangot, és együttérzését fejezte ki az áldozatok családtagjainak, barátainak, munkatársainak.



Mark Rutte miniszterelnök ugyancsak mély megdöbbenésének adott hangot. Ivo Opstelten igazságügyi miniszter "iszonyatosnak" nevezte a szerencsétlenség képeit.

A malajziai légitársaság utasszállító repülőgépe 298 emberrel a fedélzetén csütörtök délután zuhant le a harcok dúlta kelet-ukrajnai területen. Az amerikai titkosszolgálatok első értékelése szerint a Boeing 777-est egy föld-levegő rakéta találta el mintegy 10 ezer méter magasságban. Az ukrán hadsereg és az oroszbarát szakadárok kölcsönösen egymást vádolják a gép lelövésével.

Huib Gorter, a Malaysian Airlines légitársaság alelnöke a Schiphol repülőtéren tartott sajtóértekezletén azt mondta, hogy a hozzátartozókat, ha ők úgy akarják, egy repülőgéppel a katasztrófa színhelyére viszik. A területet ellenőrző kelet-ukrajnai szakadárok az adott térségben fegyverszünetet hirdettek ki, és közölték, hogy lehetővé teszik a bejutást a vizsgálatot végző személyek számára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.