A szakadároknak nem volt

Lelőtt maláj utasszállító - mégis, kinek a rakétája?

"Felelősséggel kijelentjük: július 17-én az Oroszországi Föderáció légvédelmének eszközei az adott körzetben nem tevékenykedtek."

2014.07.18 10:18MTI
Forrás: youtube.com

A kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megyei szakadárok nem zsákmányoltak az ukrán hadseregtől Buk vagy Sz-300-as típusú rakétarendszert - jelentette ki Vitalij Jarema ukrán főügyész az Ukrainszka Pravda című ukrán lap csütörtöki számában.

Elmondta, a hadsereg ilyen tájékoztatást adott Petro Porosenko ukrán államfőnek azután, hogy Donyeck megyében lelőttek egy malajziai utasszállító repülőgépet.

A főügyész az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács ülése után nyilatkozott. Kijelentette: a malajziai utasszállító gép lelövését követően, "a katonák jelentették Porosenko elnöknek, a terroristák birtokában nincs Buk vagy SZ-300-as típusú rakétarendszer. Ilyen fegyvereket nem is zsákmányoltak (az ukrán hadseregtől)".

Csütörtök este Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója arról számolt be, hogy a malajziai légitársaság repülőgépét Buk típusú rakétarendszerrel lőtték le.

Az ukrán védelmi minisztérium ugyanakkor cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, amelyek nem hivatalos forrásokra hivatkozva jelentették, a terroristák állítólag légvédelmi rakétarendszereket zsákmányoltak a Donyeck megyében állomásozó ukrán fegyveres erők alakulataitól.

A védelmi tárca azt is közölte, hogy az ukrán légvédelmi erők parancsnokának június 29-i parancsának megfelelően Donyeckből kivonták és más helyre vezényelték a légvédelmi rakétaezred embereit és fegyvereit. Az alakulat bázisán csupán régi, elöregedett, használhatatlan technika maradt, amelyet a katonák működésképtelenné tettek. A terroristák később elfoglalták a területet - állította az ukrán védelmi tárca.

A Malaysia Airlines Boeing 777-es gépe Amszterdamból tartott a malajziai fővárosba, Kuala Lumpurba. Ukrajna fölött 10 ezer méter magasságban, nemzetközi légi útvonalon haladt csütörtök délután, amikor megszakadt vele a földi összeköttetés. Az Egyesült Államok szerint föld-levegő rakétával lőtték le gépet, de azt még nem tudni, hogy az ukrán válságban érintett felek közül melyik és honnan indította a rakétát.

Az orosz védelmi minisztérium pénteken cáfolta, hogy az orosz légvédelemnek és légierőnek köze lehetett volna a malajziai légitársaság Boeing-777-es utasszállító repülőgépének kelet-ukrajnai katasztrófájához.

"A különféle rágalmakkal kapcsolatban, amelyek az Oroszországi Föderáció fegyveres erőinek az Ukrajnával határos térségekben való tevékenységével kapcsolatban megjelentek, felelősséggel kijelentjük: július 17-én az Oroszországi Föderáció légvédelmének eszközei az adott körzetben nem tevékenykedtek. Az orosz légierő gépei a Donyeck megyével határos oroszországi területeken nem hajtottak végre repüléseket" - olvasható az orosz védelmi minisztérium sajtóosztályának közleményében, amelyet az Interfax idézett.

Ezeket az értesüléseket teljes mértékben megerősítik az objektív ellenőrzési eszközök - hangsúlyozta a moszkvai sajtóosztály.

"Felhívjuk a nemzetközi közösséget, hogy végezze el a légi szerencsétlenség gondos és a lehető legteljesebben nyilvános vizsgálatát" - hangsúlyozta közleményében az orosz védelmi minisztérium.

A The Wall Street Journal című amerikai lap jelentése szerint az amerikai felderítés megerősítette, hogy a malajziai légitársaság Boeing 777-es, Donyeck felett szerencsétlenül járt utasszállító repülőgépét föld-levegő légvédelmi rakétával lőtték le csütörtökön. Az amerikai titkosszolgálatok egyelőre nem tudják megállapítani, hogy a kelet-ukrajnai konfliktusban részes felek melyike indította el a rakétát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.