Maláj utasszállító

Az Aeroflot és a Lufthansa elkerüli a kritikus légteret

Donyeck megyében 295 emberrel a fedélzetén lezuhant a Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó Boeing-777-es gépe.

2014.07.17 19:50MTI
Forrás: youtube.com

Több légitársaság, köztük a német Lufthansa és a francia Air France bejelentette, hogy gépeik elkerülik a Kelet-Ukrajna feletti légteret, miután csütörtökön Donyeck megyében 295 emberrel a fedélzetén lezuhant a Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó Boeing-777-es gépe.

A párizsi kormány felkérte a francia légitársaságokat, hogy a katasztrófa okainak tisztázásáig kerüljék el az ukrán légteret - áll a közlekedési minisztérium közleményében.

Az Air France francia légitársaság figyelemmel kíséri a helyzetet, és a katasztrófáról értesülve rögtön úgy döntött, hogy nem repül Kelet-Ukrajna felett - áll a légitársaság közleményében.

Az amszterdami Schiphol repülőtér bejelentette, hogy valamennyi, Hollandiából a Távol-Keletre induló járata útvonalat változtat az ukrajnai helyzet miatt - írta internetes honlapján az UNIAN ukrán hírügynökség. A KLM holland légitársaság szintén közölte, hogy egyelőre elkerülik gépei a kelet-ukrajnai légteret.

A Lufthansa légitársaság döntése négy ázsiai járatot érint. Az intézkedés azonnali hatállyal életbe lépett.

Az orosz Aeroflot és Transzaero légitársaságok azt jelentették be, hogy repülőgépeik egész Ukrajna légterét el fogják kerülni. A Transzaero közölte: az ukrán légteret elkerülve harmadik országokon keresztül fog repülni. A légitársaság Moszkvából Kijevbe, Dnyipropetrovszkba és Odesszába közlekedő gépe már hónapok óta nem repülnek a Donyeck és Luhanszk megye feletti légtérben - áll az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökséghez eljuttatott hivatalos közleményben. Az Aeroflot Twitter-oldalán közölte: járatai a jövőben az ukrán légtér megkerülésével közlekednek. A légitársaság ukrán városokba közlekedő több járatát törölte.

A Turkish Airlines török légitársaság szóvivője bejelentette, hogy a cég járatai az incidens után elkerülik az ukrán légteret.

A Boeing amerikai repülőgépgyártó jelezte, hogy minden segítséget megad a történtek okainak kivizsgálásához. A Wizz Air további intézkedésig egyetlen járata sem repül át Kelet-Ukrajna felett - közölte a légitársaság csütörtökön az MTI-vel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.