Gázai konfliktus

Izrael: újabb Vaskupola-egységek, még több tartalékos katona

Izrael három új Vaskupola rakétaelfogó egységet telepít a lakott területek védelmére, és további nyolcezer tartalékos behívásáról döntött.

2014.07.16 18:34MTI
Fotó: Facebook/Israel Defense Forces

Eddig hét Vaskupola egységet telepítettek a települések mellé, hogy a kilencedik napja tartó "Erős Szikla" hadművelet alatt a levegőben megsemmisítsék a Gázai övezetből Izraelre lőtt rakétákat.

A Vaskupola mindegyik elfogórakéta-indító egysége mintegy százötven négyzetkilométeres terület védelmét képes ellátni. A gázai hadművelet okozta válság miatt megkezdték három újabb üteg üzembe helyezését.

Az egész ország lefedéséhez az izraeli szakemberek szerint tizenhárom egységre lenne szükség, de minden egyes Vaskupola üteg előállítása mintegy ötven millió dollárba (tizenegy milliárd forint) kerül, és a költségvetési megszorítások miatt kétséges, lesz-e erre elég pénze a védelmi minisztériumnak.

A Vaskupola légvédelmi rendszere az "Erős Szikla" hadművelet eddigi kilenc napján kilencven százalékos hatékonysággal semmisítette meg a lakott területeket fenyegető gázai rövid és közepes hatótávolságú rakétákat.

Szerdán a Vaskupola különleges körülmények közepette is levizsgázott, amikor Avigdor Liberman külügyminiszter és Borge Brend norvég külügyminiszter Askelonban együtt egy óvóhelyre menekült, miközben megtekintettek egy lakóházat, amelybe délelőtt becsapódott egy lövedék. A miniszterek látogatásakor a légvédelmi rendszer sikeresen elfogta a városra lőtt rakétákat.

A Benjámin Netanjahu kormányfőből és hét miniszterből álló biztonsági kabinet megszavazta újabb nyolcezer tartalékos katona behívását, és ezzel összesen már maximum ötvenezer katona áll a hadvezetés rendelkezésére egy esetleges gázai szárazföldi hadművelethez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.