Gázai konfliktus

Hogyan működik az izraeli Vaskupola rakétavédelmi rendszer?

Izrael a Vaskupola rakétarendszerrel száll szembe a nagyobb lakott területek elleni palesztin rakétatámadásokkal.

2014.07.10 18:05MTI
Forrás: Wikipedia

Az izraeli védelmi erők tájékoztatása szerint a Vaskupola eddig kilencven százalékos sikerrel működött a harcok hétfő esti megindulása óta, s az utóbbi 24 órában megsemmisített 56, a Gázai övezetből indított rakétát. Palesztin területről eddig 250 rakétával támadták Izrael területét. A Vaskupola csak olyan lövedékek ellen indít elfogórakétát, amelyek beépített, védendő területre esnének.

Miképpen működik az elfogó rakétarendszer, ennek járt utána a CNN amerikai hírtévé internetes oldalán.

A Vaskupola elnevezés olyan képzetet alkot, mintha a rendszer egy védőburkot vonna a megvédendő lakott terület fölé. A gyakorlatban a rendszer a beérkező (ellenséges) rakétákat veszi célba és egy elfogó rakétát indít azért, hogy azt a levegőben megsemmisítse.

Minden egyes ütegnek tűzvezető radarja van, amely azonosítja a célpontokat és röppályájukat. Az ütegnek egy hordozható rakétavetője is van. A rendszer könnyen szállítható, csupán néhány óra szükséges áttelepítéséhez, és üzembe helyezéséhez.

A rendszer (elfogó) rakétájának nagy a manőverező képessége. Három méter hosszú, átmérője 15 centiméter, súlya 90 kilogramm. A rakétafej nagy erejű robbanótöltete 11 kilogrammos. Hatótávolsága 4-től 70 kilométerig terjed.

A Vaskupola rendszer minden időjárási körülmény között bevethető, egyidejűleg több rakéta elfogására képes - állítja az izraeli hadsereg. Radarja észleli az (ellenséges) rakéta indítását, a rendszer - figyelembe véve a támadó rakéta lehetséges pályáját - továbbítja az információt az ellenőrző központba. Ez utóbbi kiszámítja a támadórakétával történő ütközés - előre látható - helyét. Amennyiben az adott területet meg kell védeni, ellenrakétát indít, ennek töltete a támadó rakéta közelében robban, olyan helyen, ahol feltehetően nem okoz pusztítást.

A Vaskupola rendszert 2007-ben kezdték el fejleszteni. Az első üteget Izrael déli részén telepítették 2011-ben. Az izraeli légierő tájékoztatása szerint 2011-ben hetven százalékos sikerrel működött.

Egy üteg ára 50 millió dollár (11 milliárd forint), az elfogó rakéta legalább 62 ezer dollárba (mintegy 14 millió forint) kerül - írta az IHS Jane's védelmi tanácsadó és elemző cég.

Számos ország mutatott érdeklődést a Vaskupola megvásárlására, közte Dél-Korea, több európai NATO-tagország, amelynek katonái Afganisztánban szolgáltak, továbbá az Egyesült Államok, amely idén 235 millió dollárral járult hozzá a rakétavédelmi rendszer fejlesztéséhez és gyártásához.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.