Bevándorlók

Százezren menekültek át Afganisztánba

Mintegy negyvenezer család keresett menedéket Afganisztán keleti részén, amióta a pakisztáni hadsereg néhány héttel ezelőtt átfogó offenzívát indított a tálib felkelők ellen a két ország közötti határ másik oldalán.

2014.07.16 15:48MTI
Fotó: YouTube/Storyful Editor

"Akár 30 ezer, otthona elhagyására kényszerült család menekülhetett a pakisztáni katonai műveletek elől Hoszt tartományba és telepedhetett le a Garbaz körzetben található Gulán táborban" - tudatta a kelet-afganisztáni tartomány kormányzatának szóvivője a Hszinua kínai hírügynökséggel.

Az illetékes nem közölt pontos adatokat, azt azonban elmondta, hogy értesülései szerint mintegy hetvenezer pakisztáni menekült él a térségben.

A szintén az ország keleti részében fekvő Paktika tartomány kormányzatának egyik tisztségviselője eközben arról számolt be, hogy a tartomány területén nagyjából tízezer család, azaz mintegy harmincezer ember telepedett le az offenzíva kezdete óta.

A kabuli kormány, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) és más humanitárius szervezetek is segélyszállítmányokkal látják el a menedékkérőket, a menekültáradat még nem állt meg, számuk így tovább emelkedhet.

Pakisztán június 15-én jelentette be, hogy a légierő, valamint tüzérségi, páncélos és szárazföldi csapatok segítségével átfogó offenzívát indít a tálibok és az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet harcosai ellen a lázadók első számú rejtekhelyének számító, törzsek uralta északnyugati térségben.

Navaz Sarif pakisztáni miniszterelnök sokáig kitartott amellett, hogy Iszlámábád tárgyalás útján rendezze a tálib felkelők és a kormány viszonyát. Szakértők úgy vélik, a jelenlegi stratégiaváltás a hadsereg vezetőinek győzelmét jelzi a kormányfő felett. Észak-Vazirisztán területén gyakorlatilag nem érvényesül a pakisztáni kormányzat befolyása, és az Afganisztánnal határos térség az ország legveszélyesebb terroristáinak nyújt menedéket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.