Pusztító merénylet

Pokoli pokolgép - 2001 óta a legbrutálisabb terrormerénylet Afganisztánban

A 2001-es amerikai invázió óta ez volt a polgári lakosság elleni legpusztítóbb merénylet Afganisztánban.

2014.07.15 21:27MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/Idea go

Autóba rejtett pokolgépet robbantott fel öngyilkos merénylő kedden Afganisztán keleti részén egy piacon. A hatóságok közlése szerint a detonációban legalább nyolcvankilencen meghaltak és több tucatnyian megsebesültek. A 2001-es amerikai invázió óta ez volt a polgári lakosság elleni legpusztítóbb merénylet Afganisztánban.

A merényletet egyelőre semmilyen szervezet nem vállalata magára. A tálibok nyilatkozatban tagadták, hogy közük lenne hozzá, mondván "mélységesen elítélik a helyi lakosok elleni támadásokat." A bűncselekményt a kelet-afganisztáni Paktika tartományban, Urgun város körzetében követték el. A tartomány határos a tálibok fellegvárának számító, Pakisztán északnyugati részén fekvő Észak-Vazirisztán tartománnyal. A hatóságok tájékoztatása szerint egyetlen autó robbant fel a zsúfolt piacon egy mecset mellett.

A biztonsági erők tagjai éppen üldözték a járművet, amikor a benne ülő működésbe hozta az autóban elrejtett robbanószerkezetet. Egy rendőrségi illetékes elmondta, hogy azért vették üldözőbe a kocsit, mert készülő merényletről értesítették őket ismeretlenek. A detonáció következtében az utolsó információk szerint a halálos áldozatok mellett negyvenkét ember megsebesült, mintegy húsz kereskedésben és autók tucatjaiban komoly károk keletkeztek.

A kormányerők a robbantás után azonnal lezárták a területet, mert attól tartottak, hogy az elkövetők egy második pokolgépet is működésbe hoznak. A védelmi minisztérium szóvivője bejelentette, hogy a hadsereg helikoptereket és mentőautókat bocsátott a mentésben résztvevők rendelkezésére, hogy gyorsabban elszállíthassák az áldozatokat a tartományi fővárosba.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének múlt heti jelentése szerint az idei első félévben 1564 polgári személy vesztette életét terrorcselekmények, vagy harcok miatt Afganisztánban, ami 17 százalékkal több, mint 2013 első hat hónapjában. A paktikai robbantás előtt pár órával is történt merénylet az országban. Kabulban robbant egy út szélére rejtett pokolgép, melynek célpontja egy kisbusz volt. A robbanás a jármű két utasával végzett. Ezt a tettet a tálibok magukra vállalták. A merényleteken kívül a keddi nap hadikrónikájához tartozik az a kisebb csata, amely egy afganisztáni-pakisztáni határállomásnál történt. Egyórás tűzharc folyt tálib felkelők és határőrök meg rendőrök között. A helyi hatóság közlése szerint a csatában 34 felkelő vesztette életét, a rendőrök közül heten haltak meg, a határőrök hat embert veszítettek. A harcnak egy civil férfi is áldozatául esett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.