Másodpercből is sok

Tizennégyezer műszaki hiba a legnagyobb ausztrál hadihajón

Hét hónapot késik az ausztrál haditengerészet legújabb és legnagyobb hadihajójának átadása a rajta talált több mint 14 ezer kisebb hiba miatt.

2014.07.15 11:48MTI
Fotó: navy.gov.au

Az 1,4 milliárd amerikai dollár értékű, 230 méter hosszú, 27 ezer tonnás, 1000 tengerészgyalogos szállítására alkalmas, helikopter-leszálló pályával rendelkező HMAS Canberra az Ausztrál Királyi Haditengerészet valaha volt legnagyobb hadihajója. Az eredeti tervek szerint idén februárra kellett volna elkészülnie.

Az ausztrál védelmi minisztérium szerint a hajó építése során felmerült problémák sokrétűek. Szerepet játszanak bennük a nem elégséges ipari kapacitások és készségek, a hajóépítési ismeretekkel rendelkező ellenőrök alacsony száma és szakmai színvonala, a williamstowni hajógyár kapacitásának és lehetőségeinek szűkössége, továbbá a hajógyár tulajdonosi szerkezetében beállt változások is.

A The Australian című lap szerint a most felemlegetett hibák nagy részét már két évvel ezelőtt felfedték, többségük kisebb jelentőségű. A súlyosabb problémákat - elektromos zavarokat, rosszul záró szigeteléseket, biztosíték nélküli foglalatokat és a hajócsavarok rozsdásodását - már állítólag kiküszöbölték.

Ausztráliában késedelmet szenved a 8 milliárd dolláros repülőgép-hordozó program, és halogatják a döntést az ország legnagyobb védelmi projektjéről, 12 tengeralattjáró építéséről is, amelynek összköltsége 36 milliárd dollár.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.